Recensie Agent Orange 4 - De stadhouderbrief HC & SC
Varekamp & Peet

 

Het komt niet vaak voor dat er in de landelijke pers aandacht wordt besteed aan stripverhalen. Het gebeurt een heel enkele keer als er een nieuwe Asterix verschijnt en dan moet je je als stripliefhebber afvragen of dat goede reclame is voor de strip, want de Asterix-en van de laatste jaren zijn van een bedroevend niveau… Wie nieuwsgierig geworden door zo’n item het nieuwe album leest zal slechts het oordeel dat er al over strips heerst bevestigen: Kinderachtig.

Van de week zit ik naar het journaal te kijken, als de nieuwslezer aankondigt dat er nieuwe feiten uit het leven van prins Bernhard opgedoken zijn. Nou is het leven van prins Bernhard een soort hobby van mij, dus ik ben meteen geïnteresseerd.
Er is in Londen – tijdens de oorlog – een moordaanslag op hem gepleegd! Even later vermeldt het journaal de bron: Agent Orange deel 4, het stripverhaal over het leven van onze voormalige prins.

Agent Orange is typisch zo’n strip die een brug kan slaan tussen de strip en de rest van de wereld. Strips worden immers nog steeds niet als volwaardig leesvoer gezien en hele volksstammen denken nog altijd dat ze voor kinderen bedoeld zijn.
Agent Orange
mist de vloeiende verteltrant van een echte strip (daarvoor moeten er ook te veel feiten vermeld worden), maar kan een goede inwijding zijn voor een niet-striplezer.
Bernhard is een schelm en komt wonderwel tot zijn recht in een stripverhaal. Het jaren ’50 sfeertje en de verzorgde tekeningen geven je de indruk dat je eigenlijk een avontuur van Kuifje zit te lezen, zij het met een iets minder brave hoofdrolspeler. Er wordt nogal wat schokkende informatie op de argeloze lezer losgelaten, maar de auteurs houden het luchtig.

Of de in het journaal vermeldde aanslag zal die ophef waard was, daar mag u zelf over oordelen, maar dit soort PR is natuurlijk mooi meegenomen. De journaalkijker die zich laat overhalen om Agent Orange dan maar in huis te halen komt zeker
niet bedrogen uit!
Dat laatste geldt overigens ook gewoon voor stripkenners: Agent Orange is voor iedereen de moeite waard!

 

(HH)