Recensie Dirkjan 16
Mark Retera

 

Dirkjan is ongemerkt alweer aan zijn 16e album toe. Ik weet nog dat er jááren geleden een vertegenwoordiger tegen ons zei, toen we een exemplaar of drie van Dirkjan deel 1 wilden bestellen: 'Neem er maar vijftien, op mijn verantwoording.' We zagen weinig heil in alweer een nieuwe gagstrip, maar volgden zijn advies op. Nieuwsgierig geworden las ik het boek en was verkocht.
Wat de humor van Mark Retera nou precies zo geniaal maakt is niet uit te leggen. Het is de manier waarop hij tegen het leven en de dingen die op zijn pad komen aankijkt. Hij draait alles om. Sommigen vinden dat flauw, anderen – waartoe ik me reken– vinden het briljant. Retera is de Herman Finkers van de strip.
In deel 16 draven de gebruikelijke idioten als Bertje, Superman, Van Druuten en Marini weer op; Dirkjan begint een radiozender en Bert een privekliniek voor cosmetische chirurgie. Verderop belandt Bert – omdat roken niet meer van deze tijd is – in het verleden en wandelt De naam van de Roos van Umberto Eco binnen.
In de strip Dirkjan kan alles. Retera slaagt er zelfs in om In de ban van de Ring samen te vatten in 5 stroken!
De reeks kende ook zwakke momenten, maar deel 16 is weer top!

 

(HH)

En wilt u weten hoe Mark Retera zijn dagelijks leven verwerkt tot Dirkjan-stroken, kijk dan hier hoe Mark Retera naar de kapper gaat...