Recensie Kraa - De verlaten vallei HC
Benoit Sokal

 

Yuma is een jonge indiaan die buiten de vakanties op een kostschool van de blanken zit. Zijn ouders leven niet meer en zijn oom ziet zo meer toekomstmogelijkheden voor hem. Het einde van de vakantie nadert en Yuma die veel met zijn opa optrekt voelt veel meer voor het nomadenbestaan in de vallei. In die vallei leeft ook een jonge reuze-arend wiens ouders op een dag door Yuma's oom worden doodgeschoten. Yuma heeft bepaalde telepathische, samanistische gaven en hij redt het leven van de jonge arend als deze tijdens de jacht zwaar gewond is geraakt.
Verderop in het dorp van de blanken waar William Klondike de scepter zwaait worden wilde plannen bedacht om de streek verder te ontwikkelen en de delfstoffen – o.a. Olie,gas en goud – te ontginnen. Daartoe moet een stuwdam worden aangelegd die de vallei onder water zal zetten. Het probleem is dat daar de indianen wonen. Daar trekt Klondike zich niet zoveel van aan. Zijn mannen moorden de familie van Yuma uit als die weigeren te vertrekken. Op wraak belust gaat Yuma op oorlogspad tegen deze misdadige blanken. Yuma heeft dan al de naam aangenomen die de roep van nieuwe levensgezel weergeeft: Kraa.
Goed verhaal dat ondanks een aantal (wel erg) fantastische ontwikkelingen toch niet te zweverig wordt. Het tekenwerk is prachtig in mooie zachte pastelkleuren die de mix tussen droom en werkelijkheid uitstekend weten te verbeelden.

(FTH)