Recensie Robbedoes 51 - Alarm! zwendeltuig!
Yoann & Vehlmann

 

Om aan de verschrikkelijk saaie kerstdagen toch wat cachet te geven kocht ik als puber elk jaar een stapeltje Robbedoes-albums. Na de kerststol sloot ik me op in mijn kamertje met Phil Spector's kerstelpee (zo lang is dat al weer geleden) en een paar van Franquin's meesterwerkjes.
Werd het toch nog wat met kerst.
Tot ik alle Franquin-deeltjes gelezen had... De Fournier-Robbedoezen wisten niet dezelfde magie op te roepen en mijn kerstdagen werden weer even grauw als vroeger.
Sindsdien is de Robbedoes-reeks blijven schommelen in kwaliteit. De Tome & Janry-deeltjes deden me weer aan de glorierijke dagen van weleer denken; de laatste delen van Morvan en Munuera... mwwwah, dat hield niet over. De reeks Oneshots bevat dan weer een aantal pareltjes. Reden genoeg om elke nieuwe Robbedoes toch te kopen. Je weet maar nooit wat je te wachten staat.
De nieuwste is van een team dat ook het eerste deel van de Oneshot-reeks maakte (De Versteende reuzen). Het deel waar vrouwen hun intrede deden in de jongenswereld van Robbedoes en Kwabbernoot. Nou ja, we hadden IJzerlijm al, maar bij Yoann & Vehlmann is de sexuele spanning wat voelbaarder.
Alarm! Zwendeltuig!
is een avontuurlijke strip geworden. Er is iets mis gegaan in Rommelgem, en goed ook! Het hele gebied is veranderd in een woud vol buitenissige levensvormen. Dat de paddestoel-experimenten van de Graaf er debet aan zijn lijkt zonneklaar, en Zwendel heeft er ook iets mee van doen. Maar wat? Wat denkt hij hier mee te bereiken?
De ontknoping is eenvoudiger dan je denkt en dit verhaal is slechts de opmaat voor het volgende avontuur.
Deze Robbedoes was best van pas gekomen om mijn kerstdagen op te vrolijken.

(HH)