Recensie De Bijbel 1 - Oude Testament Genesis 1 HC
Camus, Zitko & Dufranne

 

De bijbel is één van de oudste boeken die we kennen en zeker de invloedrijkste. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al diverse pogingen zijn gedaan om er een stripversie van te maken. De jongste poging van Camus & Dufranne komt uit Frankrijk en uitgeverij Silvester vertaalt 'm in het Nederlands. Hoeveel delen er precies gaan verschijnen is wat schimmig, maar als we de achterkant van het boek De Bijbel – Het Oude testament – Genesis 1ste deel mogen geloven staat er naast Genesis deel 2 in ieder geval ook Het evangelie van Mattheus op stapel.
Helaas gaat 't meteen na de schepping van de mens al mis. Omdat de mens (nog) geen kennis van goed en kwaad heeft loopt hij – volgens het oorspronkelijke verhaal – onbekommerd naakt rond door het aards paradijs. Niet in deze stripversie. Hij huppelt van takje naar takje om zijn edele delen toch vooral maar buiten beeld te houden. Alsof we in 2010 niet gewend zijn om een blote kont of borst te zien. Als de mens na het eten van de verboden vrucht zich uit schaamte gaat bedekken is er voor de lezer visueel geen verschil met de voorgaande situatie.
Het is niet erg, maar er spreekt zo'n zeldzame braafheid uit die je het ergst doet vermoeden voor de rest.
Véél en veel beter is de een tijdje geleden verschenen verstripping die de Amerikaanse underground-tekenaar Robert Crumb maakte: Het boek Genesis getekend door R. Crumb. De Christelijke wereld hield zijn hart vast: de smeerpijp Crumb ging aan de slag met het Heilige Boek! Daar kon alleen maar ellende van komen.
Tot ieders verbazing deed Crumb niet wat men van hem verwachtte. Hij maakte er geen dolle boel van, maar tekende de meest getrouwe bijbelstripversie die ik ken.
Adam en Eva hebben bij Crumb gewoon tepels en geslachtsorganen, net als u en ik, maar Robert houdt het netjes. Het gaat in dit verhaal niet om sex, dat heeft hij goed begrepen.
En dat geldt ook voor de rest van zijn Genesis verhaal.
Dat van Crumb boeit, dat van Camus & Dufranne voor geen meter.

Wie de bijbel via de strip wil 'vertalen' voor een ander en jonger publiek moet die jaren '50-braafheid toch echt overboord gooien!

(HH)