Recensie Sjef van Oekel omnibus 1
Schippers & Van den Boogaard

 

Sjef van Oekel is vooral bekend geworden als de gesjeesde presentator van het 'schandalige' TV-programma Sjef van Oekel's Discohoek. Alles ging ondersteboven en het halve land sprak er schande van. De andere helft kon er wel mee lachen.
Wat niet iedereen weet is dat Sjef van Oekel ook een carrière als stripfiguur heeft gekend.
Tekenaar Theo van den Boogaard haalde Wim T. Schippers (de bedenker van het Van Oekel personage) om een stripscenario te schrijven en dat heeft geresulteerd in een reeks van zeven stripboeken, die niet alleen in eigen land, maar ook in Frankrijk zeer gewaardeerd werden. Dat laatste met name door de Hergé-iaanse tekenstijl. Zoals nu blijkt hebben Van den Boogaard en Schippers zelfs een speciaal album gemaakt voor de Franse markt, dat door de inkleurster van Kuifje, Fance Ferrari, van kleur voorzien werd. Het is een groot compliment voor Van den Boogaard dat zijn eigen inkleuring niet te onderscheiden is van hetgeen deze veterane er van maakte.
De absurdistische strips van Van Oekel verschijnen al enkele jaren niet meer in druk en het is niet meer dan terecht dat er nu eindelijk een heruitgave komt. Uitgever De Vliegende Hollander heeft gekozen voor het tegenwoordig populaire formaat van de A5 bundeling. Het complete werk van Van Oekel zal in twee delen verzameld worden, inclusief het Franse album, dat in deel 1 opgenomen is. Reeds.
Goed idee, en ook de achtergrond informatie die achterin het boek is opgenomen, is interessant.
Minder goed is het idee van het kleine formaat. Met name de tekeningen van het eerste deel Sjef van Oekel in de bocht komen daardoor ernstig in de verdrukking.
Wie nog geen Sjef van Oekel-strips in huis heeft doet er goed aan – naast deze bundel – deel 0 en 1 in een oude uitgave op de kop te tikken. Daarin komt het fantastische tekenwerk van Van den Boogaard echt tot zijn recht. Vanaf deel 2 ging hij wat ruimer tekenen en volstaat de bundel.
Wie Van Oekel reeds compleet in de kast heeft staan koopt deze er gewoon bij voor de extra's.

(HH)