Recensie Herinnering van Abraham 1 - De paden van de ballingschap HC
Morvan, Ersel & Dupre

 

De herinnering aan Abraham is het eerste deel van het boek van Marek Halter, dat begint met de vernietiging van Jerusalem in 70 na Christus en eindigt met de dood van Marello's grootvader in het ghetto van Warschau. Wereldwijd verkocht het boek meer dan 5 miljoen exemplaren. Een uitdaging voor het trio Morvan-Ersel-Dupre om dit epos te verstrippen.

Dit eerste deel De paden van de ballingschap vertelt de belevenissen van schrijver Abraham (niet te verwarren met de stamvader van het Joodse volk) en zijn zonen van 70 na Christus tot aan het eind van de 2e eeuw. Na de verwoesting van de tempel is er niets meer dat Abraham aan Jerusalem bindt en hij besluit zijn gezin in veiligheid te brengen en de stad te ontvluchten. Zijn vrouw wordt op de vlucht door Romeinse soldaten verkracht en vermoord. Een aanbod om als schrijver in dienst te komen van het Romeinse leger legt Abraham naast zich neer.
Eenmaal gesettled in Egypte beramen zijn zonen samen met Joden uit het gehele Romeinse rijk een wereldomvattende opstand. Ook deze rebellie wordt door de Romeinen de kop ingedrukt door de beproefde tactiek van de wortel en de tak te hanteren.
De prachtige kaft van het boek – ontworpen door Rosinski – roept: 'Lees mij! Lees mij!' Dat gedaan hebbende resteert een katterig gevoel. Het binnenwerk is redelijk getekend, maar door het hobbelige scenario weet het nergens te boeien.
Het zeurt maar door over in opstand komen. Spannend wordt het nergens. Droge kost is nog de beste omschrijving.

(FTH)