Recensie Vorstenbloed 1 - Goddeloze bruiloft HC
Jodorowsky & Liu

 

Koning Alvar raakt tijdens een veldslag zwaar gewond. Zijn aftocht van het slagveld doet de strijd in zijn nadeel kantelen. Hij bedenkt ter plekke een list: zijn neef Alfred die sterk op hem lijkt zal zijn harnas aantrekken en zo zijn plaats innemen. De opzet slaagt maar Alfred is helemaal niet van plan de macht weer af te staan en laat de koning, nadat hij zijn verwonding met zand heeft verergerd, voor dood achter. Een gehandicapte geitenhoedster vindt hem, neemt hem mee naar haar woonstee, verzorgt zijn wonden en neemt hem als haar man. Tien jaar lang is Alvar zijn geheugen kwijt.
Na de toevallige vondst van een pijl in het zand herinnert hij zich plotseling alles weer. Hij vervloekt zijn vrouw en kind en gaat naar zijn paleis om Alfred ter verantwoording te roepen.

 

Een prachtig geschilderde strip maar bij het verhaal kun je, zeker bij een schrijverstalent als Jodorowsky, de nodige vraagtekens zetten.
Het is allemaal ontzettend lomp en plat.
Als koning meent Alvar zich zo'n beetje alles te kunnen permitteren. Hij is een absolute vorst. Zijn wil is wet en wie het daar niet mee eens is wordt gevangen gezet of een kopje kleiner gemaakt. Zijn macht berust meer op spierkracht dan op verstandig beleid. Vergeleken met hem is Conan de Barbaar een gentleman.

 

(FTH)