Apostata
is – hoewel titels als De purperen vloek en De heks anders doen vermoeden – een raszuivere historische strip over de wat onbekender gebleven Romeinse keizer Julianus Apostata.
Julianus wil helemaal geen keizer worden, zoals wel meer keizers aanvankelijk, maar wordt gedwongen door zijn oom Constantius II, die hem aan het hoofd van de Romeinse leger in het Westen plaatst, zodat hij zelf de handen vrij heeft om de Perzen aan te pakken.
Julianus heeft weinig keus en schikt zich in zijn lot; hij laat zijn studie in de steek; trouwt met Augustus' zus Helena en reist af richting de Germanen. Onderweg ontmoet hij toevallig de temperamentvolle Primigenia en die ziet hem wel zitten. De nobele Julianus wijst haar af, maar ze zal later in het verhaal weer opduiken.
Tegen alle verwachtingen in blijkt Julianus heel wat meer in zijn mars te hebben dan consequente huwelijkstrouw en hij weert zich meer dan verdienstelijk in de strijd tegen de woeste Chnodomar, die met zijn troepen Gallië plundert.
Gaandeweg het verhaal introduceert Broeders toch wat verhaallijnen die niet in een strikt historische strip thuishoren (waarzegsters, heksen en dergelijke), zodat we kunnen concluderen dat we met Apostata een avonturenstrip in handen hebben die zich tegen een historische achtergrond afspeelt.
Een klein beetje vergelijkbaar met Alex, al is Apostata voor die vergelijking van verhaal veel te volwassen.
Maarre... zíjn dat niet Alex & Enak die we daar op pagina 47 van deel 2 in een wat ongemakkelijke houding aantreffen?


(HH)