Agent 327's Carl Sorge gedeeltelijk naar hem gemodelleerd te zijn) en dus is wat achtergrond informatie voor je aan de strip begint wel handig.
Sorge was een dubbelspion, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog onder andere gestationeerd was in Tokio, waar hij werkte voor de Duitse ambassade. Wat hem daar ter ore kwam briefde hij door aan de Sovjet-Unie, want door omstandigheden was Sorge overtuigd communist geworden. Ook de geplande Duitse inval in de USSR kondigde hij aan, maar zijn waarschuwingen werden niet serieus genomen. Wat dat betreft lijkt zijn verhaal op dat van Majoor SAS, die vanaf 1939 herhaaldelijk de Nederlandse autoriteiten waarschuwde dat de Duitse troepen op handen waren, en ook niet geloofd werd tot ze op 10 mei 1940 bij ons op de stoep stonden.
De strip 'De meesterspion' verhaalt de laatste maanden van Sorge's leven. Hij is dan inmiddels een verbitterd man en een alcoholist. Geen gemakkelijk mens. Helemaal afgestompt is hij niet, want er ontwikkelt zich een mooie romance tussen hem en concertpianiste Eta Harich-Schneider. Zij is min of meer gevlucht uit Nazi-Duitsland en heeft onderdak gevonden bij een vriendin die nu getrouwd is met de Duiste ambassadeur in Tokio, Eugen Ott.
Lang duurt hun relatie niet, want Sorge boekt enig succes bij de Russen. Zijn waarschuwingen aan de Sovjet-Unie worden eindelijk serieus genomen. Als hij bericht dat een verwachte Japanse inval uitgesteld is gaat Stalin met zijn troepen aan het schuiven. De Japanners krijgen argwaan en vermoeden dat er ergens een lek zit. In 1941 worden door de Japanse geheime dienst enkele verdachten opgepakt, waaronder Sorge. In 1944 wordt hij terechtgesteld.

Isabel Kreitz laat in haar boek diverse sleutelfiguren uit Sorge's Tokio-tijd opdraven, die terugkijken op hun tijd in Tokio en op hun relatie met de 'Meesterspion'. Voor de rest volgt ze in haar verhaal Richard Sorge tot diens arrestatie op de voet en zo ontstaat een mooi beeld van zowel Sorge als het politieke klimaat waarin hij opereerde.
Helder getekend in een realistische stijl is dit een veel minder zwaar boek geworden dan bovenstaande samenvatting doet vermoeden.

(HH)