Recensie Eerlijke lui deel 3 Vrije Vlucht HC
door Christian Durieux en Jean-Pierre Gibrat 

Wie Eerlijke lui deel drie aanschaft koopt beslist geen kat in de zak.
Het is een leuk boek dat ik met plezier gelezen heb, maar dat ik toch minder goed ga recenseren in het onderstaande stukje.
Dat komt niet eens zo zeer door de kwaliteit van het hier gebodene, maar door de moeilijk te overtreffen kwaliteit van het eerste deel in deze reeks...

 


Philippe runt een boekwinkel in een klein dorp en dat loopt – het is tenslotte fictie – goed. Hij heeft zich een plaatsje te midden van de oorspronkelijke bewoners van het dorp weten te veroveren en leest hen voor uit zijn boeken.
Soms lopen de gemoederen hoog op tijdens die voorlees-sessie. Zo kiepert ene Ducousso Philippe woedend uit de boot als het leesvoer dat Philippe uitkoos hem niet bevalt.

 

 

Open en helder getekend door Durieux en vakkundig verteld door Gibrat is Eerlijke lui een wat lome feelgoodstrip waarin Philippe de problemen met zijn lief, zijn kinderen, zijn moeder en zijn dorpsgenoten enigszins gelaten ondergaat.
Hij heeft al zoveel ellende doorgemaakt: dit kan er ook nog wel bij...
Gebleven zijn de bedrieglijk eenvoudige praktische oplossingen waarmee Philippe zijn problemen te lijf gaat, maar het wordt nergens zo verrassend of goed als in het eerste deel van deze reeks.
Hoewel er met dit derde deel – net als met het tweede deel – weinig mis is, vraag ik me af of we het gemist zouden hebben als Gibrat en Durieux het bij één deel gelaten hadden...

 


(HH)