Recensie Black Crow vertelt 1 - De expeditie van La Perouse HC
door Jean-Yves Delitte


 

Eerder schreef ik al over de teleurstelling die ik voelde na het lezen van Jean-Yves Delitte's piratenserie Black Crow. Eventuele volgende delen van deze serie zou ik – hoe fraai Delitte's schepen ook getekend zijn – links laten liggen.
Maar ja, toen kwam Delitte – sluwe vos als hij is – met Black Crow vertelt – De expeditie van La Pérouse.
Geen Black Crow-verhaal (stiekem wel een beetje, want de kaper speelt een gastrolletje) maar het verhaal van de expeditie van La Perouse die in opdracht van de Franse koning de kruimels die bij James Cook van de tafel waren gevallen bij elkaar probeerde te vegen.
Het was een roerige tijd voor de Fransen, want terwijl La Perouse onderweg was, brak thuis de revolutie uit en werd de koning afgezet.
De drie schepen van La Perouse' expeditie verdwenen spoorloos en een zoektocht naar de verdwaalde ontdekkingsreiziger werd door de politieke machtsverschuiving gedwarsboomd.
Waarom op zoek gaan naar een expeditie die in opdracht van de koning was uitgevaren als de opdrachtgever onthoofd is?
Genoeg ingrediënten voor een smakelijk verhaal, zou je zeggen en voldoende om een liefhebber van ontdekkingsreizen als ikzelf over de streep te trekken.

 

 

Helaas vind ik echter ook dit verhaal van Delitte weer onder de maat.
Delitte springt van de ene scene naar de andere zonder duidelijk aan te geven met welke partij we te maken hebben. Dat de koppen van zijn figuren veel op elkaar lijken maakt het volgen van het verhaal er niet gemakkelijker op.
In plaats van één verhaal helder te vertellen probeert Delitte drie verhalen te vertellen – dat van de revolutie, dat van La Pérouse' expeditie en een spionage verhaal op het eiland Pondicherry – waardoor geen van de drie verhalen eigenlijk goed uit de verf komt.
Jammer, maar zelfs als de Black Crow alleen maar vertelt kan-ie mij niet echt boeien...

 


(HH)