Recensie Dick Matena glossy - 100 pagina's Dick HC
door Dick Matena e.a.


 

Dat er publiek is voor een Donald Duck glossy, desnoods een Bommel glossy, daar kan ik inkomen. De Jan Kruis glossy, daar twijfelde ik al meer over, al zijn het – lijkt me – voornamelijk vrouwen die glossy's kopen en daar sluit Jan, Jans en de kinderen dan weer prima bij aan.
Maar een Dick Matena glossy???

Wie in Nederland heeft er – op een handvol stripliefhebbers na – ooit van Dick Matena gehoord?

 


Ook het idee om Dick's verweerde kop beeldvullend op de voorkant te plaatsen zal aarzelende aspirant-kopers niet direct over de streep trekken, al is die kop zeker markant te noemen.
De op kazige wijze bijna geniale titel 100 Pagina's Dick verjaagt de laatste twijfels: dit wordt geen kassucces!

 

 

Het is te hopen voor uitgeverij Personalia dat ze met dit alles rekening heeft gehouden toen ze de oplage gingen bepalen, want hoewel de kansen voor 100 pagina's Dick in het sigarenboerencircuit er niet goed voorstaan; voor stripliefhebbers is de uitgave wel degelijk interessant.
Dick Matena is een van 's Neerlands meest getalenteerde en meest productieve tekenaars.
Zelf is hij niet helemaal tevreden over wat hij met zijn talent en zijn gedrevenheid bereikt heeft:
Hij had graag een klassieke avonturen-strip als Kuifje, Robbedoes of Agent 327 op zijn naam geschreven, maar het zat er niet in.
Dick bleek te rusteloos om zich op één stripheld vast te leggen. Bovendien is hij een man die vaak en graag de grenzen opzocht en daarbij – helaas – ook vaak veel rommel produceerde, met name de laatste jaren.

 

 

100 Pagina's Dick zet zijn gehele oeuvre netjes op een rij; van elke stripserie die hij ooit aanving is een pagina te vinden en dat maakt duidelijk dat er nog best veel Matena-werk op de plank ligt dat nooit een boekuitgave haalde.
Van meesterwerk tot miskleun, het wordt allemaal aangestipt in deze 'glossy', aangevuld met een goed interview met de weerbarstige Dick zelf.
Daarin toont hij dat hij eigenlijk een begenadigd verteller is. Op grafisch gebied heeft Matena er uit gepeurd wat hij in zich had, het is jammer dat hij nooit echt een manier gevonden heeft om zijn talent voor vertellen in te passen in zijn werk.
100 pagina's Dick is eigenlijk geen glossy, maar een overzichtshttp://www.stripaap.nlus van een imaginaire tentoonstelling, die je doet hopen dat Personalia nóg een Dick Maten glossy gaat maken, maar dan een die gevuld is met het onuitgegeven werk van Dick Matena.

 


(HH)