liefst 4 keizers de troon!
Dit tijdperk is ons vooral bekend van de Bataafse opstand die in die jaren in onze streken woedt. Er verscheen in Nederland al eerder een strip over: 'De opstand der Bataven' van Rob van Eijck & Frits de Winter. Er zijn veel overeenkomsten tussen het album uit 1982 en 'Auguria' van de tevens Nederlandse striptekenaar Peter Nuyten, maar ook verschillen. De tekeningen van Nuyten zijn veruit superieur en ook het verhaal gaat dieper. Komt in 'De opstand der Bataven' die opstand zomaar onverwacht uit de lucht vallen, in 'Auguria' is die het gevolg van een politiek spelletje. In een heldere tekenstijl die wat doet denken aan andere historische strips als 'de Onthoofde arenden' en 'de As van de Katharen' vertelt Nuyten boeiend over de machtsstrijd tussen Vespasianus en Vitellius, die beiden aanspraak maken op de titel Keizer van Rome. Op slinkse wijze zet Vespasianus een opstand onder de Bataven in gang om Vitellius er onder te krijgen...
Zijn plan werpt vruchten af, maar er ontstaat een nieuw probleem? Want, hoe moet het verder met de Bataven die aan hun vrijheid geroken hebben?
Het is hier en dag wat droog door een overdaad aan historische details, maar Nuyten heeft dit stukje 'vaderlandse' geschiedenis tot een boeiende strip gekneed.

(HH)