Recensie The Beatles - de begindagen door Mauri Kunnas


 

Met het vijfde recentelijke stripalbum over de Fab Four begin je je af te vragen of het niet een keer genoeg is. Het verhaal van The Beatles is immers ook via andere media als boeken en Tv-documentaires al behoorlijk uitgemolken.
Toch dit weekeinde maar even Mauri Kunnas' boek The Beatles – de begindagen gelezen...

 

 

Deze Finse stripmaker heeft duidelijk geen last van al te grote heldenverering. Hij schildert de Beatles niet op hun paasbest af. Paul McCartney heeft een nog popperiger babyface-je dan in het werkelijke leven en de oren van George Harrison wedijveren met de neus van Ringo Starr om een plekje in het Guinessbook of records.
Kunnas heeft zijn feiten wel op een rijtje, maar maakt er een vrolijke bende van in deze strip, waarbij hij verder durft te gaan dan de voorgaande vier stripbiografen.
Zo droomt de jonge Lennon akelig van een heks die al schreeuwend uit een zak komt springen om hem te halen. Ingewijden herkennen in deze heks zijn latere eega Yoko Ono die live in New York City - tot grote ergernis van de fans - gewapend met een microfoon in een zak op het podium dwars door de nummers van haar man heenblerde.

 

 

Het levert een vermakelijk album op met rommelig karikaturale tekeningen die heel goed werken.
Was er niet zo'n overvloed aan dit soort boeken, dan zou hij er vermoedelijk hogere ogen mee gooien dan hij nu zal doen.
The Beatles - de begindagen is een verademing, en Kunnas' karikaturen van de betrokkenen zijn verrassend goed!

 


(HH)