Recensie Torpedo 1936
door Bernet, Toth & Abuli

 

 

 

NB Dit artikel gaat over de Amerikaanse bundelingen van Torpedo 1936 die destijds nog niet in het Nederlands beschikbaar waren. Qua inhoud zijn de Nederlandse integrales gelijk aan de Amerikaanse!

Aanleiding voor het schrijven van deze recensie is het verschijnen van het eerste deel van wat een complete vijfdelige set moet worden van Torpedo bij een Amerikaanse uitgeverij.
Reden om Torpedo 1936 (zoals de strip in het Nederlands genoemd werd) eens te herlezen, want dat was toch eigenlijk best OK?
Zeker!
Twee delen verschenen er slechts, bij Titanic – een vroegere naam van uitgeverij Arboris – en die delen bevatten grofweg dezelfde verhalen als Volume 1 van The complete Torpedo die bij IDW uitgegeven wordt.

 

 

Luca Torelli alias Torpedo is een gangster, een killer. Een huurmoordenaar. Hij legt mensen om voor poen en doet dat met stijl. Nou ja, omleggen is omleggen, maar Torpedo zélf heeft stijl. Vindt-ie zelf tenminste...
In 1983 tekende Alex Toth in zijn zo herkenbare inktbesparende stijl op scenario van de Spanjaard Sanchez Abuli twee korte verhalen van Torpedo. Daarna gaf hij er de brui aan omdat hij Abuli's humor te zwartgallig vond. Jordi Bernet volgde hem op en tekende alle overige verhalen in deze reeks.
Zijn tekenstijl is anders dan die van Toth, drukker (maar dat is met een stijl als die van Toth onvermijdelijk) maar ook los en levendig. Inkleuren is bij een strip als deze uit den boze en daar hebben zowel IDW als Titanic zich dan ook niet aan gebrand.

 

 

 

Het eerste verhaal zet meteen de toon voor de hele reeks: Torpedo krijgt opdracht een dame neer te knallen. Zonde, vindt hij. Het is namelijk een zeer aantrekkelijke dame. Hij wil haar zelf wel, en zij hem ook. Maar de poen wil-ie ook. Torpedo beduvelt zijn opdrachtgever, toont hem haar schoenen, sjaal en jas (met kogelgat) en strijkt zowel geld als griet op.
Maar op een dag is ze 'm zat en smeert 'm. Met een ander! Torpedo kan haar zelf niet omleggen, want hij is met haar gezien. Rascal, Torpedo's hulpje wil het wel opknappen. Aan het eind van het verhaal toont hij Torpedo haar schoenen en haar jurk. Met kogelgat...
Is Rascal er – net als Torpedo voor hem – op zijn beurt met het grietje vandoor?
Het is aannemelijk, maar de lezer komt het niet aan de weet.
Abuli's is in zijn verhalen niet erg uitleggerig en daar in zit 'm de kracht van deze sfeervolle papieren Sopranos, deze getekende Boardwalk Empire...
Een strip met STIJL!

 

 

 

 

(HH)