Recensie Getekend Zaroff 2 HC De wraak van Zaroff door Francois Miville-Deschenes & Sylvain Runberg Uitgeverij Lombard

Recensie Getekend Zaroff 2 HC De wraak van Zaroff door Francois Miville-Deschenes & Sylvain Runberg Uitgeverij Lombard

 

Recensie Getekend Zaroff 2 HC
De wraak van Zaroff
door Francois Miville-Deschenes & Sylvain Runberg
Uitgeverij Lombard

 

De sequel – het vervolg – is in de wereld van de strip eigenlijk eerder de norm dan een uitzondering. Veel reeksen bestaan, op het eerste deel na, geheel uit sequels!
Dat kan prima – al bestaat wel altijd het gevaar dat men zolang met een reeks doorgaat dat de fut er volledig uit is en de reeks topzwaar begint te worden: de slechte delen beginnen het qua aantal te winnen van de goede delen.
Het wordt pas écht een probleem als een sequel volgt op een verhaal dat als afgerond verhaal bedoeld was of volgt op een (mini)reeks met een definitief einde.
Vaak spelen dan economische motieven een rol: het verkoopt, dus er moet een vervolg komen.
Dat kennen we allemaal uit de filmwereld, waaruit ik het woord sequel even geleend heb.

Zaroff in de Collectie Getekend was zo’n afgerond verhaal dat handelde over de überjager: Graaf Zaroff. Die is zó verslaafd geraakt aan de jacht dat hij overschakelde op de hoogst denkbare prooi, de mens!
Wie zich op zijn eiland waagde werd bejaagd.
In het album haalde hij zich de woede van de maffia op de hals, hetgeen resulteerde in een definitief einde van zijn praktijken.
Dachten we…

Want nu is hij terug en is het de vraag of schrijver Sylvain Runberg nog iets zinnigs toe te voegen heeft aan het eerste deel. Nou zeker, en dat flikt hij door de boel volledig om te gooien.
Zaroff zelf is niet echt veranderd, maar zijn omgeving wel: de maatschappij, waar hij eigenlijk geheel buiten staat, heeft hem nodig! Amerika wil in de nasleep van de Tweede wereldoorlog zoveel mogelijk nucleaire wetenschappers in hun kamp krijgen en op hun verlanglijstje staat de Russin Ludmilla Serguejevna Dubrovskaja.
Het idee is dat Zaroff een militaire eenheid gaat leiden die gaat proberen Ludmilla uit Rusland te ontvoeren. Zaroff – niet gewend om in opdracht te werken – neemt de klus tóch aan, want hij en Ludmilla zijn oude bekenden...
Hoe het kan dat zij een baanbrekende rol gaat spelen in de ontwikkeling van de eerste atoombom en wij nog nooit van haar gehoord hebben wordt trouwens door Runberg heel elegant en overtuigend uitgelegd…

Door de bakens te verzetten, alleen het karakter van de schurk Zaroff te behouden en hem in een geheel nieuwe situatie te plaatsen weet Runberg van De wraak van Zaroff een geslaagde sequel te maken.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!