Recensie Charley's oorlog 8 HC Hitlers jeugd door Joe Colquhoun & Pat Mills Uitgeverij Hum

Recensie Charley's oorlog 8 HC Hitlers jeugd door Joe Colquhoun & Pat Mills Uitgeverij Hum

 

Recensie Charley's oorlog 8 HC Hitlers jeugd
door Joe Colquhoun & Pat Mills
Uitgeverij Hum

 

Charley's oorlog is een oorlogsstrip van Engelse bodem.
In 1916 liegt Charley Bourne over zijn leeftijd om te kunnen vechten in de Eerste Wereldoorlog. Pat Mills beschrijft Charley's avonturen in afleveringen van steeds drie pagina's, bedoeld voor tijdschrift-publicatie. Elk verhaal is vrij goed op zichzelf staand te lezen, maar Mills slaagt er ook in om een consistent en doorlopend verhaal te vertellen, dat met het verschijnen van dit achtste deel al een kleine achthonderd pagina's telt.
Je krijgt dankzij Mills' verhaal een vrij goede indruk van de toestanden in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Mills is een rasverteller die bovendien zijn resarch erg goed gedaan heeft en af en toe met vreemde toestellen, attributen of gebeurtenissen op de proppen komt die je de wenkbrauwen doen fronsen van ongeloof. In dit deel komt bijvoorbeeld een onwaarschijnlijk ogend kogelvrij harnas voorbij. Keer op keer blijkt dat hij die dingen écht niet uit z'n duim gezogen heeft, maar gewoon diepgravend documentatie heeft gezocht!
Het maakt Charley's oorlog tot één van de beste strip over de Eerste Wereldoorlog.

Adolf Hitler wordt doorgaans natuurlijk geassocieerd met de Twééde wereldoorlog, maar deed dienst in de Eerste – hetgeen een kiem legde voor zijn latere onvoorstelbare daden.
Niet geheel onlogisch dus dat hij in deze Eerste wereldoorlog-strip zijn opwachting maakt.
Heel veel is er niet bekend over Hitlers leven als frontsoldaat – Mills is de eerste die dat toegeeft – maar hij gebruikt de bekendheid van Adolf om een goede reeks verhalen te vertellen over een bloedfanatieke Duitser waar de Engelse frontsoldaten hun handen aan vol hebben.
Is het allemaal precies zo gebeurd? Nee.
Hád het precies zo kúnnen gebeuren? Ja!
Halverwege deze achtste bundel schakelt Mills moeiteloos over op de luchtoorlog. Het nadeel van één centraal personage – die bovendien vastzit op één plek in de loopgraven – is dat je nooit een goed beeld van de héle oorlog kunt geven. Mills lost dat op door gewoon het verhaal te gaan vertellen van Charley's jongere broer Wilf die bij een luchtdivisie strijdt.

Charley's oorlog wordt getekend door Joe Colquhoun. Diens tekenwerk is niet flashy, maar erg goed.
Het doet voor moderne ogen wellicht wat ouderwetsig aan (bovendien zijn de albums in zwart-wit, wat ook niet helpt qua moderniteit), maar wie geïnteresseerd is in WOI heeft aan Charley's oorlog een dijk van een strip!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!