Recensie Michel Bussi 2 HC Tranen in het zand door Cedric Fernandez & Jerome Derache Uitgeverij Daedalus

Recensie Michel Bussi 2 HC Tranen in het zand door Cedric Fernandez & Jerome Derache Uitgeverij Daedalus

 

Recensie Michel Bussi 2 HC Tranen in het zand
door Cedric Fernandez & Jerome Derache
Uitgeverij Daedalus

 

Dit is de derde verstripping van een verhaal van romanschrijver Michel Bussi. De eerste (volledig uitverkocht) was Zwarte waterlelies, in de collectie Vrije vlucht van uitgeverij Dupuis.
Daarna zette uitgeverij Daedalus een reeks met verstrippingen van Bussi's werk op waarvan Tranen in het zand het tweede deel is.
Het eerste Ogen zo blauw gooide ook hoge ogen!

De lezer moet een beetje geduld oefenen, want bij aanvang is niet duidelijk welke rol alle personages die Bussi opvoert in het verhaal gaan spelen. Wie gewoon rustig doorleest komt daar vanzelf achter.
Lucky Marry heet niet voor niets 'Lucky'; hij wint naar eigen zegen altijd!
Hij heeft zoveel vertrouwen in zijn geluk dat hij er geen been in ziet zijn gelukkige loting – voor geld – om te ruilen met een kameraad die minder gelukkig uit de loting kwam. Waar gaat het om? Lucky en zijn peloton maken deel uit van de eerste aanvalsgolf die met D-Day Omaha Beach moeten bestormen.
Lucky heeft zijn hoge nummer geruild met een welgestelde soldaat die een heel laag nummer trok.
Het geld is voor zijn verloofde Alice. Als Lucky sneuvelt heeft ze in ieder geval nog dát.
Maar als Lucky het niet overleeft blijkt dat Alice nooit één cent gezien heeft....

Bussi's verhalen zitten knap in elkaar en dat geldt ook voor Tranen in het zand.
Het verhaal loopt – net als Ogen zo blauw – over een groot aantal jaren zonder dat de lezer kans krijg de rode draad uit het oog te verliezen.
Ook Bussi's Tweede wereldoorlog-verhaal Tranen in het zand kent weer een zeer verrassende ontknoping nadat je onderweg zelfs de meest onschuldig lijkende personen er van verdacht hebt de kwade genius in het geheel te zijn.
De eerste twee Bussi-verstrippingen werden bewerkt door Fred Duval; dit deel door Jérome Derache.
Hij is een mindere scenarist dan Duval en laat enkele steekjes vallen want zijn relaas is niet op álle punten even duidelijk, maar dat zijn kleinigheden. Het tekenwerk van Cedric Fernandez is in orde, maar de voornaamste troef is de kracht van Bussi's oorspronkelijke verhaal....

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!