Recensie De kleine paus Pius 3,14 HC door Francois Boucq Uitgeverij Saga

Recensie De kleine paus Pius 3,14 HC door Francois Boucq Uitgeverij Saga

 

Recensie De kleine paus Pius 3,14 HC
door Francois Boucq
Uitgeverij Saga

 

Stripmaker François Boucq tekende de laatste jaren vooral realistische strips, maar hij begon zijn carrière met satirisch-absurde strips die vooral karikaturaal waren.
Het is bijzonder dat Boucq zijn tekenstijl daarvoor niet eens noemenswaardig heeft hoeven aanpassen, al moest hij natuurlijk wel de overdrijving een tandje terugschakelen. Zijn manier van tekenen werkt in beide genres en blijkbaar vond hij het tijd om na Janitor, Little Tulip & Bouncer weer eens wat gekkigheid te gaan illustreren en deed hij De kleine paus Pius 3,14 verschijnen.
Wie dat 3,14 niet helemaal begrijpt: één en ander wordt duidelijk als je de (onvertaalde) Franse titels van de verhalen in het album bekijkt: In het Frans luidt de bekende Pausen-naam Pius 'Pie', net als het beroemde, oneindige wiskundige getal 'Pi'.

De verhalen gaan over een piepklein pausje die worstelt met de hoge rand van het balkon van waar hij geacht wordt de menigte toe te spreken; met audiënties; een beschadigd Christusbeeld, maar ook met een opstandige schaduw. Verder ontmoet hij onder andere Superman en een stel zombies, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Met name in de laatste drie voorbeelden doen Boucq's verhalen denken aan zijn vroegere albums als De pedagogie van het trottoir en Het vernuft van de grijze massa.
Hij associeert er vrolijk op los en zijn vondsten zijn best leuk, maar het is zijn hoofdfiguur die de verhalen eigenlijk een beetje in de weg staat...
Waarom een páus?
Is dat extra grappig? Ik zie de meerwaarde er niet van in.
Had Boucq het verhaal van de schaduw die een eigen leven gaat leiden of dat van de zombies die ingezet worden als huishoudelijke hulpen vertelt zoals vroeger in zijn eerste albums dan had het vermoedelijk beter uitgepakt.
Zijn tekenwerk blijft geniaal en zijn uitvergrotingsvermogen heeft niet geleden onder de vele realistische verhalen die hij tekende sinds hij Fre van de Mugge ten grave droeg, maar 100% geslaagd vind ik deze terugkeer naar de komische strip toch niet.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!