Recensie Durango De jonge jaren 1 De eerste die je zult doden door Roman Surzhenko & Yves Swolfs Uitgeverij Arboris

Recensie Durango De jonge jaren 1 De eerste die je zult doden door Roman Surzhenko & Yves Swolfs Uitgeverij Arboris

 

Recensie Durango De jonge jaren
1 De eerste die je zult doden
door Roman Surzhenko & Yves Swolfs
Uitgeverij Arboris

 

Vrijwel elke biografie begint bij het begin: bij de jeugd van de hoofdpersoon. Mensen willen graag weten of helden en belangrijke figuren ook als kind al tekenen van hun begaafdheid vertoonden.
Er was zelfs een man, Jakob Lorber, die – volgens eigen zeggen door goddelijke openbaring – de jeugd van Jezus in boekvorm vastlegde. Tweeduizend jaar nadat Jezus z'n jeugd beleefde! Volledig uit z’n duim gezogen lijkt mij, maar misschien ben ik te sceptisch.
In de stripwinkels zijn ‘De jonge jaren’ ook al geen uitzondering meer: het begon allemaal járen geleden met De jonge jaren van Mickey en Donald, inmiddels zijn er strips over de jeugd van Thorgal, Blueberry, Roodbaard, Lucky Luke, Suske & Wiske en noemt u maar op.
Yves Swolfs bedacht dat hij iets dergelijks ook wel kon gaan doen voor Durango.

Hij tekent deze nieuwe reeks niet zelf, maar laat het tekenwerk over aan Roman Surzhenko, die ondertussen vele albums van Thorgal tekende – waaronder diens jónge jaren!
Surzhenko tekent in hoog tempo – op een gegeven moment werkte hij aan drie Thorgal-series tegelijk.
Nu de miniseries van Wolvin en Kriss van Valnor beëindigd zijn heeft hij blijkbaar tijd voor een nieuwe titel. Hij is een goede, degelijke tekenaar, maar zijn tekenwerk heeft niet iets echt speciaals.
Iets dat me bij zijn eerste Durango-album om de één of andere reden meer opvalt dan bij z’n Thorgal-albums. Misschien ligt de wereld van Thorgal hem net ietsje beter dan de western.
Qua tekenwerk leunt Durango De jonge jaren trouwens dichter tegen de latere albums van De jonge jaren van Blueberry aan dan tegen de strip Durango zélf.

Yves Swolfs schrijft wel zelf het verhaal en concentreert zich op een belangrijk moment in het leven van een revolverheld: de eerste dode. Het doden wordt in westerns nogal eens met glorie overladen – of juist heel nonchalant afgedaan – maar in de praktijk schijnt je eerste dode een tamelijk schokkende gebeurtenis te zijn. Daar kan een fatsoenlijk mens, die nooit met wapens in aanraking is geweest, zich van alles bij indenken.
Swolfs weet uit dit gegeven een onderhoudend verhaal te brouwen dat verder genoeg in zich heeft om meerdere albums lang te gaan boeien.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!