Recensie De godverdomse klootzak 3. Guajerai door Olivier Pont & Regis Loisel Uitgeverij Standaard

Recensie De godverdomse klootzak 3. Guajerai door Olivier Pont & Regis Loisel Uitgeverij Standaard

 

Recensie De godverdomse klootzak 3. Guajerai
door Olivier Pont & Regis Loisel
Uitgeverij Standaard

 

Régis Loisel is een stripmaker die je steeds weet te verrassen!
Hij brak door met zijn tekenwerk voor Op zoek naar de tijdvogel en sloeg daarna ook zijn vleugels uit als scenarist met een bewerking van J.M. Barrie’s boek Peter Pan, dat hij ont-Disney-de.
Daarna gaf hij het tekenen eraan en ging verder als scenarist van De grote dode, waarna hij een groot project begon met Jean-Louis Tripp.
Het bijzondere aan Magasin general was – behalve het prachtige verhaal – dat het eindproduct een soort mengvorm was van beider tekenstijlen.
De traditionele tekenaar/scenarist-verdeling gingen bij Loisel en Tripp namelijk overboord en ze schreven en tekenden béiden aan Magasin general.
Elke strip die Loisel aanpakt is eigenlijk weer geheel anders, maar het is wel elke keer helemaal raak!

Zo ook met Een godverdomse klootzak dat hij maakt met Olivier Pont (Over de grenzen van de tijd, Losse eindjes, Ontboezemingen).
Hoewel beide heren kunnen schijven én tekenen is Loisel hier weer gewoon de scenarist en Pont de tekenaar. Die laatste doet dat trouwens fantastisch. Zijn tekenwerk is bijzonder soepel, iets wat met name in de achtervolgingsscène in Guajeraï tot uitdrukking komt.
Hun samenwerking levert een zeer vlotte en levendige strip op die er op papier – wanneer je het samenvat – niet eens zo heel vernieuwend uitziet: Jongen is op zoek naar zijn vader; een vliegtuig verdween in de jungle met een geheim aan boord; iedereen doet er heel geheimzinnig over; exotische setting in een broeierig oerwoud; etc.
Maar de kwaliteiten van de twee makers tillen het geheel naar een hoger plan, het verhaal leest als een trein en deel vier eindigt met een onthulling die je reikhalzend doet uitkijken naar het volgende deel!
Kortom: Een godverdomse klootzak is een ouderwets avonturenverhaal in 2.0-versie.
Degelijk en spannend, maar helemaal bij de tijd.
Het beste van toen gemaakt door de besten van nu.
Loisel blíjft verrassen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!