Recensie Noir Burlesque 2 HC door Enrico Marini Uitgeverij Dargaud

Recensie Noir Burlesque 2 HC door Enrico Marini Uitgeverij Dargaud

 

Recensie Noir Burlesque 2 HC
door Enrico Marini
Uitgeverij Dargaud

 

Enrico Marini is een getalenteerde striptekenaar die bewijst dat je niet altijd veel lijntjes nodig hebt om virtuoos uit de hoek te komen.
Zijn tekeningen zijn – zeker bij zijn nieuwste strip Noir burlesque – spaarzaam als het op lijngebruik aankomt. Voeg dat samen met het feit dat hij in dit tweeluik nauwelijks kleur gebruikt, enkel wat rode accenten, en je zou kunnen denken dat zijn jongste werk wat saai oogt.

Maar Marini’s lijnvoering is perfect, vooral als hij verleidelijke vrouwen als Caprice op papier zet.
Zij is het liefje van Rex, een gangsterbaas, en bovendien diens succesvolste attractie in de striptent die hij runt. Als Terry Slick na een lange afwezigheid van zeven jaar weer opduikt in Caprice’s leven lijkt het erop dat zij nog steeds gevoelens voor deze koele bink koestert.
Haar verloofde Rex hinkt een beetje op twee gedachten: hij vindt het wel opwindend om zijn prijs (Caprice) een beetje plagerig voor Terry’s ogen heen en weer te jojoën, maar is tegelijkertijd bang voor de aantrekkingskracht die er overduidelijk nog is tussen de twee ex-geliefden…

Marini mixt in deze twee albums alle ingrediënten die je verwacht in een detective noir/gangsterfilm door elkaar en dat doet hij goed.
Hij weet de vaart erin te houden en het is grafisch allemaal puik in orde.
In dit tweede deel is er – naast als dat gangster-macho gedoe 
– ook wat ruimte voor humor want Marini’s gangsters zijn niet allemaal even slim. Sommige van hen zijn zelfs behoorlijk dwaas.
Neem nou Crazy horse, die het ‘crazy’ in zijn naam meer dan waar maakt: Hij sluipt rond als een wraakzuchtige Indiaan, maar heeft geen druppel Indianenbloed in z‘n aderen!
...En dat de vrouwen in Noir burlesque speledingetjes lijken die compleet in de macht van de sterkere mannen zijn, is bedrieglijk…


Noir burlesque leest heel soepel en ziet er gelikt uit.
Marini hanteert precies de juiste verhouding tussen sex en geweld maar dat alles kan niet verhullen dat hij hier een wat mager verhaal vertelt.
…Dat is niet erg: niet elke maaltijd hoeft voedzaam te zijn, toch?

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!