Recensie Het verhaal van Vlaanderen HC Boek 1 door Frodo de Decker & Harry de Paepe Uitgeverij Standaard

Recensie Het verhaal van Vlaanderen HC Boek 1 door Frodo de Decker & Harry de Paepe Uitgeverij Standaard

 

Recensie Het verhaal van Vlaanderen HC Boek 1
door Frodo de Decker & Harry de Paepe
Uitgeverij Standaard

 

Wie wil weten hoe het met de Nederlandse geschiedenis zit doet er goed aan Van nul tot nu te raadplegen, dat is – voor jong en oud – een uitstekende, laagdrempelige opstap naar onze eigen historie.
En qua informatiedichtheid en leesbaarheid nog steeds onovertroffen als je het mij vraagt. In de reeks van Co Loerakker en Thom Roep wordt gedeeltelijk ook de geschiedenis van België behandeld, want dat hoorde een tijdje (van pakweg 1549 tot 1830) tot dezelfde Lage landen als Nederland.

De geschiedenis van België is in zoverre gecompliceerder dan de Nederlandse door de tweetaligheid:
Er is in feite sprake van twéé, toch fors verschillende, landen inéén: Het Franstalige Wallonië en het Vlaamse Vlaanderen.
Over de geschiedenis van die laatste werd in België een TV-reeks gemaakt die nu ook in stripvorm verschijnt. Opvallend daaraan is dat het uitsluitend de geschiedenis van Vláánderen behandelt, en dus niet de geschiedenis van héél België…
Frodo de Decker tekent in dit eerste deel van Het verhaal van Vlaanderen de Vlaamse geschiedenis van de oertijd tot aan de Bourgondische tijd, feitelijk dus de periode waarin er van Vlaanderen als land nog helemaal geen sprake was:  De meeste Europese landen zijn – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – historisch gezien vrij recente uitvindingen).
Het verhaal wordt door Harry de Paepe helder verteld en door Frodo de Decker (Otto, De ridder) geinig geïllustreerd. Ze maken niet de fout het nodeloos ingewikkeld te maken, noch de fout om het geweld al teveel af te dekken en te verdoezelen. Ze maken van dit eerste deel van de Vlaamse geschiedenis een heel leesbaar en informatief boek dat voor alle leeftijden geschikt is en waar je flink wat van opsteekt.
Ook voor lezers uit de Nóórdelijke Lage landen interessant, want we delen toch een aanzienlijke brok geschiedenis met de Vlamingen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!