Recensie Arboris XL 6 Kapitein Bligh door Fabrice Le Henanff Uitgeverij Arboris

Recensie Arboris XL 6 Kapitein Bligh door Fabrice Le Henanff Uitgeverij Arboris

 

Recensie Arboris XL 6 Kapitein Bligh
door Fabrice Le Henanff
Uitgeverij Arboris

 

Stripmaker Fabrice Le Hénanff (Wannsee, Ostfront/Westfront, Arboris XL Monet) schildert in een semi-realistische stijl waarbij je je afvraagt hoe hij het voor elkaar krijgt. Soms lijkt het alsof de man gewoon met foto’s werkt, op andere plaatjes lijkt het toch weer allemaal geschilderd te zijn.
Misschien is het een combinatie, ik weet het niet, maar in ieder geval is het bijzonder tekenwerk.

Voor zijn tweede Arboris XL-verhaal neemt Le Hénanff de historische figuur Kapitein Bligh als uitgangspunt. Diens bekendste ‘wapenfeit’ is dat hij de kapitein was van de Bounty die in 1787 uitvoer om op Tahiti broodvruchtplanten te gaan halen en op de terugweg 
– na een muiterij door Christian Fletcher en zijn medemuiters – overboord werd gezet.
Hij slaagde erin terug te roeien naar de beschaafde wereld en zijn maritieme carrière te hervatten.
D
e muiters vestigden zich op het eiland Pitcairn en wisten zich aan het gerecht te onttrekken maar de meeste stierven uiteindelijk toch onder verdachte omstandigheden.
Een interessant verhaal, maar niet hetgeen Le Hénanff hier vertelt!


Kapitein Bligh gaat over een twééde muiterij waar Bligh mee te maken krijgt:
In de havens van Engeland weigeren matrozen en bemanningsleden nog langer te werken voor een hongerloontje en een grootschalige muiterij – staking zo je wilt – breekt uit.
Bligh’s rol daarin wordt verteld aan de hand van een vraaggesprek dat hem afgenomen wordt door een journalist die hij op sleeptouw neemt. De gebeurtenissen rond de Bounty worden daarbij terloops aangestipt, maar spelen geen hoofdrol in dit verhaal.
Aardige strip en best een interessant uitgangspunt, maar het is alsof bij een concert alle LP-tracks door de band gespeeld worden , maar de hit – waar iedereen op zit te wachten – uitblijft...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!