Recensie Madeleine, verzetsstrijdster 1. De vonkende roos door Dominique Bertail, JD Morvan en Madeleine Riffaud Uitgeverij Daedalus

Recensie Madeleine, verzetsstrijdster 1. De vonkende roos door Dominique Bertail, JD Morvan en Madeleine Riffaud Uitgeverij Daedalus

 

Recensie Madeleine, verzetsstrijdster
1. De vonkende roos
door Dominique Bertail, JD Morvan en Madeleine Riffaud
Uitgeverij Daedalus

 

Madeleine Riffaud zag weinig in een strip over haar verzetsdaden.
Strips zijn voor kínderen, dacht ze... Niet interessant.
Tot haar agent er op wees dat een strip toch een medium zou zijn dat goed aansloot bij Madeleine’s levenswerk: getuigen over het lijden van de zwakken.
Riffaud overleefde de oorlog – ondanks een door de Nazi’s uitgesproken ter dood veroordeling – en zag aanvankelijk niets in het vertellen van haar verhaal. Waarom moest zij na meer dan vijftig jaar gezwegen te hebben ineens haar verhaal doen? Maar al snel zag ze dat het niet om háár ging, maar om wat haar verhaal voor anderen kon betekenen en ging zij overstag.
Zo besloot ze uiteindelijk ook haar medewerking te verlenen aan een strip over haar leven.
Dat kinderen deze stripalbums gaan lezen, zoals zij en haar agent aannamen, lijkt me niet op grote schaal te gaan gebeuren – strips als deze zijn voor volwassenen – maar de stripliefhebber kan blij zijn dat scenarist JD Morvan haar heeft weten te overtuigen.

Madeleine, verzetsstrijdster vertelt een bijzonder verhaal over een jong meisje dat besluit als koerierster voor het verzet te gaan werken nadat ze ontdekt dat haar vriendje zich aangesloten heeft bij de ondergrondse.
JD Morvan (Konvooi, Irena, Zij schreven geschiedenis) vertaalt Madeleine’s verhaal – ze wordt terecht als één van de auteurs opgevoerd – naar de stripvorm en het wordt voortreffelijk getekend door Dominique Bertail.
Dominique Bertail (Shandy, Ghostmoney) is een vrij onbekende auteur in de Nederlandse stripwinkels.
Je vraagt je af waarom want hij heeft duidelijk aanleg voor de historische strip.
Zowel zijn close-ups als zijn decors zijn prima. Zijn tekeningen zijn wat afstandelijk maar passen daardoor perfect bij het verhaal dat ze vertellen. Het album is geheel in blauwe tinten uitgevoerd, hetgeen de dreigende sfeer nog benadrukt.
De vonkende roos is nog maar het eerste deel, maar deze 120 pagina’s tellende graphic novel doet je uitzien naar het vervolg waarin het ongetwijfeld voor Madeleine steeds gevaarlijker en spannender gaat worden.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!