Recensie Marsupilami Oneshot 1 Het Humboldtdier door Flix Uitgeverij Dupuis

Recensie Marsupilami Oneshot 1 Het Humboldtdier door Flix Uitgeverij Dupuis

 

Recensie Marsupilami Oneshot 1
Het Humboldtdier door Flix
Uitgeverij Dupuis

 

Flix is een Duitse striptekenaar waarvan in Nederland twee bijzondere stripalbums verschenen:
Münchhausen & Freud en Don Quichot. De hoofdpersonen van beide albums (Münchhausen en Quichot) zijn natuurlijk bekende figuren uit de literatuur, maar toch zijn deze albums van Flix geen verstrippingen van hun oorspronkelijke avonturen. In beide gevallen gaat het om hoofdpersonen die zich inbéélden Münchhausen of Quichot te zijn. Beiden worden aanvankelijk afgedaan als fantasten of demente zonderlingen… maar er kleven praktische bezwaren aan deze al te simpele voorstelling van zaken.
Ik vond beide titels heel verrassende stripromans en het tekenwerk van Flix heeft een bijzonder soort charme.
Daarna maakte Flix speciaal voor de Duitse markt een album van Robbedoes, dat later ook opgepikt werd voor een Nederlandse vertaling Robbedoes in Berlijn. Slecht was het niet, maar echt geweldig zou ik ‘t ook niet willen noemen… Veel beter brengt hij het er vanaf nu hij een album mocht maken rond De Marsupilami!

Slapstick is een vast onderdeel van Flix’ werk. Zijn tekenstijl leent zich daar uitstekend voor en hij weet het effect daarvan in Het Humboldtdier nog te maximaliseren. Zoiets is altijd moeilijk in woorden te vatten, dus u moet me maar op m’n woord geloven.
Het begint allemaal in Zuid-Amerika in 1801 waar de naturalist Alexander von Humboldt op zoek is naar dieren en planten om die te verzamelen en te beschrijven voor de westerse musea.
Hoe Flix de figuur van deze grote naturalist weergeeft is al geweldig. Die naturalisten moeten wel volkomen knetter geweest zijn om in die tijd in de meest onherbergzame streken te gaan lopen zoeken naar vogeltjes en kevertjes en hebben dus een grote humoristische potentie die totnogtoe vrij weinig aan bod is gekomen in strips. Een strip rond enkel deze hilarische figuur zou al zeer de moeite waard zijn, maar toch neemt Flix na twaalf pagina’s al afscheid van zijn versie van Von Humboldt en springt het verhaal voorwaarts naar het Berlijn van 1931.
Met Mimi Löwenstein als nieuwe hoofdfiguur heeft Flix opnieuw goud in handen: deze intelligente en bijdehante jongedame neemt de glansrol van Von Humboldt moeiteloos over.

Het Humboldtdier verlegt de oorsprong van De Marsupilami zoals we die kennen uit de Robbedoes-reeks op een heel natuurlijke manier: Waarom zou niet iemand ooit éérder een Marsupilami gezien hebben?
...Zoals bijvoorbeeld een naturalist die in Zuid-Amerika op zoek was naar onbekende diersoorten?
Ook weet Flix heel handig te voorkomen dat deze eerste kennismaking de zaak bederft voor de bij stripliefhebbers zo bekende ‘twééde’ kennismaking uit het album Robbedoes en de Erfgenamen.
Flix heeft er echt iets moois van gemaakt.
Geweldig album, dit!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!