Recensie Legio patria nostra 1. De tamboer door Marc-Antoine Boidin & Jean-Andre Yerles Uitgeverij Daedalus

Recensie Legio patria nostra 1. De tamboer door Marc-Antoine Boidin & Jean-Andre Yerles Uitgeverij Daedalus

 

Recensie Legio patria nostra
1. De tamboer
door Marc-Antoine Boidin & Jean-Andre Yerles
Uitgeverij Daedalus

 

Charles Dickens heeft het genre misschien wel uitgevonden – of in ieder geval grootgemaakt: De sociale roman. Verhalen die bij een grote groep mensen aansloegen en waarin sociale misstanden aan de kaak gesteld werden. Oliver Twist is er het schoolvoorbeeld van.
Legio patria nostra vertelt zo’n soort verhaal.
Casimir Laï is een arme en kansloze jongeman die gezocht wordt voor moord.
Wie de strip leest zal merken dat er verzachtende omstandigheden aan te wijzen zijn, maar die werden in de tijd dat dit verhaal speelt niet relevant geacht. Je kon toen voor het stelen van een brood al de bak in vliegen, dus een moord… dat betekende einde oefening!

Tekenaar Marc-Antoine Boidin is redelijk bekend in de Nederlandse stripwereld; hij tekende zes delen van Yslaire's De oorlog van de Sambers, Endurance en Kérioth. Prima tekenwerk en een modern ogende inkleuring.
Schrijver Jean-André Yerlès is een nieuwkomer in de Nederlandse stripwinkel. Hij vertelt zijn verhaal boeiend en soepel. Knap, temeer daar ik ook uit Franse stripwebsites meen op te maken dat
Legio patria nostra zijn debuut is. Yerlès heeft nog heel wat te vertellen voor hij de titel van dit eerste deel De tamboer verklaard heeft – want hoewel een trommel er een heel minieme rol in speelt is er van tamboeren nog niet veel gekomen – maar de start van dit verhaal is prima.

Samen met zijn vriend Dino ontvlucht Casimir Lyon, maar bij een poging aan de kade een stel vaten te pikken om daarmee in hun levensonderhoud te voorzien worden ze gesnapt door de bendeleider die zich De moor noemt. Hij geeft hen de keus: de dood of voor zijn bende aan de slag.
De jongens kiezen voor het laatste, natuurlijk.
Dat is slechts het begin van een avontuur dat Casimir tot in Mexico zal voeren.
Als je het jaartal weet gaat je misschien een lichtje branden: Het Franse vreemdelingenlegioen voerde in 1863 in Mexico een beroemd geworden slag met Mexicaanse opstandelingen.
Legio Patria Nostra is dus niet alleen een ‘sociale roman’, maar ook een histórische strip.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!