Recensie Het geheim van Raoul Taburin HC door Jean-Jacques Sempe uitgeverij Oevers

Recensie Het geheim van Raoul Taburin HC door Jean-Jacques Sempe uitgeverij Oevers

 

Recensie Het geheim van Raoul Taburin HC
door Jean-Jacques Sempe
uitgeverij Oevers

 

Of het toeval is of niet, geen idee, maar kort nadat er voor het eerst sinds jaren weer eens een boekje van Jean-Jacques Sempé in de stripwinkel verscheen overleed Sempé, op 89-jarige leeftijd…
Hij neemt op waardige wijze afscheid van zijn lezers met Het geheim van Raoul Taburin.

Sempé is hier in Nederland het bekendst van zijn samenwerking met René Goscinny, waarmee hij De Kleine Nicolaas maakte.
Een echte stripmaker is Sempé nooit geweest; je zou zijn albums eerder prentenboeken kunnen noemen.
Bovendien heeft hij ook veel losse prenten gemaakt die niet – zoals bij De kleine Nicolaas en Raoul Taburin het geval is – een doorlopend verhaal illustreren.
Sempé's tekeningen zijn niet alleen charmant, maar stralen vooral een soort gevoel uit dat moeilijk onder woorden is te brengen. Je moet er gewoon maar eens aan beginnen en daarom is de uitgave van uitgeverij Oevers zo goed getimed, er was namelijk de laatste tijd geen enkel vertaald boek van Sempé meer leverbaar…

Raoul Taburin is een fietsenmaker in een klein dorpje. Hij is zó geliefd en zó goed in z’n vak dat men in Saint-Chéron een fiets geen vélo meer noemt maar een Taburin! Een eer die slechts voor twee andere ondernemers in het dorp is weggelegd: de worst heet naar de slager en een bril wordt aangeduid met de naam van de opticien.
Maar er knaagt iets aan Taburin: hij heeft een geheim: Ondanks het feit dat hij beroemd is om zijn fietsen kan-hij-niet-fietsen!
Dat hij zich altijd te voet verplaatst wekt in het dorp geen argwaan, maar dan duikt er een fotograaf op in het dorp die persé een foto wil maken van een fíetsende Taburin…

Dit album stamt – in het Frans – al uit 1995 maar is een perfect instappunt voor wie eens wat wil lezen van Sempé. Zijn scenario is even simpel als doeltreffend en het ademt dezelfde sfeer die ook De kleine Nicolaas kenmerkt. Sempé’s tekeningen ogen simpel, maar zijn geraffineerd en z’n ecoline-inkleuring maakt het plaatje compleet.
Een kleine vertelling die aanvoelt als een kinderboek, maar ook voor volwassenen boeiend genoeg is.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!