Recensie Gino Bartali HC Een wielerkampioen onder de rechtvaardigen door Lorena Canottiere & Julian Voloj uitgeverij Daedalus

Recensie Gino Bartali HC Een wielerkampioen onder de rechtvaardigen door Lorena Canottiere & Julian Voloj uitgeverij Daedalus

 

Recensie Gino Bartali HC Een wielerkampioen onder de rechtvaardigen
door Lorena Canottiere & Julian Voloj
uitgeverij Daedalus

 

Sport zegt me niets; geschiedenis des te meer.
Reden voor mij om tóch deze strip over de Italiaanse profwielrenner Gino Bartali eens te lezen.
Knap dat hij zo hard kon fietsen dat hij drie keer de ronde van Italië won en twee keer de ronde van Frankrijk, maar interessanter dan deze hoogtepunten vond ik de aanvang van zijn carrière en wat de man besloot te doen met zijn bekendheid toen hij zich eenmaal naar de top had gefietst.
Schrijver Julian Voloj schetst ontroerend hoe geobsedeerd de jonge Gino was door iets wat wij de gewoonste zaak van de wereld vinden: een fiets. Als hij er eindelijk zelf eentje te pakken krijgt mijmert hij er over: ‘Het stelt niet veel voor, maar voor mij is het de wonderlijkste zaak ter wereld. Een fiets hebben betekent vrijheid!’

Gino Bartali Een wielerkampioen onder de rechtvaardigen werd getekend door Lorena Canottiere en wie het album openslaat wordt geconfronteerd met rood, erg veel rood.
De krijttekeningen zijn echter heel helder en karaktervol en tijdens het lezen valt al dat rood eigenlijk niet eens zo erg meer op: het stoorde me niet in het minst.
Bijzonder tekenwerk bij een bijzonder verhaal.

Voloj vertelt Bartali’s verhaal vrij rechttoe-rechtaan, zonder franjes.
Het eerlijke en ‘rechtvaardige’ karakter van de man schemert er duidelijk doorheen.
Toen Bartali zich naar de top fietste was Mussolini in Italië de baas. Bartali moest daar niets van hebben, iets dat zijn carrière zeker geschaad heeft!
Sterker nog: hij zet zich met zijn fiets in voor het verzet en dankzij z’n bekendheid slaagt hij er in om buiten schot te blijven en zijn steentje bij te dragen aan de goede zaak.
Bij dat alles blijft hij bescheiden: Hij had een fiets, dat was alles wat telde!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!