Recensie De verboden haven door Stefano Turconi & Teresa Radice uitgeverij Hum

Recensie De verboden haven door Stefano Turconi & Teresa Radice uitgeverij Hum

 

Recensie De verboden haven
door Stefano Turconi & Teresa Radice
uitgeverij Hum

 

Wat is er romantischer dan ouderwetse zeevaart? Houten schepen die naar verre en exotische oorden zeilen. Onderweg nieuwe gebiedsdelen ontdekkend en opeisend voor de kroon. Een vleugje piraterij, een verborgen schat. Geweldig, toch?
Die romantiek heeft ook een keerzijde: eenzaamheid (want de vrouw zit aan wal), geweld, schipbreuk en... verraad.
Het Italiaanse koppel Terese Radice en Stefano Turconi (in Nederland alleen bekend van zijn tekenwerk voor Celestine en de paarden) behandelt al deze facetten – de positieve én de negatieve – en méér in hun 300 pagina’s tellende album De verboden haven.

Het verhaal begint als de eerste stuurman van de Explorer een bewusteloze jongen op het strand vindt. Abel lijdt aan geheugenverlies en heeft geen idee hoe hij op het strand terechtkwam.
Stevenson, de kapitein van de Explorer, heeft verraad gepleegd en heeft zijn bemanning in de steek gelaten. De officier die Abel vond – William Roberts – wordt benoemd tot kapitein en besluit Abel mee te nemen naar huis.
Hoewel de bemanning aanvankelijk weinig ziet in het aan boord nemen van zo’n broekie weet de jongen al snel het hele stel voor zich in te nemen.
Hij heeft iets bijzonders!

Ook ‘thuis’ maakt hij vrienden. Hij staat op goede voet met de dochters van Stevenson (die niet kunnen geloven dat hun vader een verrader zou zijn), met Rebecca (die een bordeel runt) en met de indrukwekkende maar goedmoedige kapitein Nathan Mcleod (de minaar van Rebecca).
Abel fungeert als een soort bindmiddel tussen de levens van deze zeer van elkaar verschillende figuren.

Terese Radice lardeert haar gevoelige verhaal met veel poëzie en Stefano Turconi illustreert het met zwierige potloodtekeningen.
Het verhaal zit goed in elkaar, het is misschien wat aan de lange kant en die poëzie begon me op den duur een klein beetje te vervelen, maar met De verboden haven hebben Radice & Turconi een bijzonder boek afgeleverd dat alle facetten van de achttiende eeuwse zeevaart heel aardig weergeeft.
Bovendien kent het verhaal een hele leuke twist die het boek nóg interessanter maakt!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!