Recensie Het echte verhaal van de Far West 1 Jesse James door Chris Regnault, Dobbs & Farid Ameur Standaard

Recensie Het echte verhaal van de Far West 1 Jesse James door Chris Regnault, Dobbs & Farid Ameur Standaard

 

Recensie Het echte verhaal van de Far West 1 Jesse James
door Chris Regnault, Dobbs & Farid Ameur
Standaard

 

Ik ben blij dat een stripwebshop niet hoeft te betalen voor het gebruik van het woord ‘dossier’!
Vroeger gebruikten we dat af en toe; voornamelijk bij elke nieuw album van Agent 327, verder zelden. Tegenwoordig is het voor de beschrijvingen van héél veel nieuwe stripalbums nodig...
Niet alleen de vele integrale uitgaves beschikken tegenwoordig over een dossier, ook veel historische strips worden gevold door een katern met historische informatie over de personen waar je net over gelezen hebt.

Al langer pimpte uitgeverij Daedalus haar historische strips (Zij schreven geschiedenis, De 7 Wonderen, De wijsheid van de mythes) met zo’n dossier, sinds kort sluiten western strips daar bij aan. Ergens logisch: de bekende western-legendes zijn ook historische figuren!
West legends – ook van Daedalus – beet de spits af; Uitgeverij Glenat (in het Nederlands uitgegeven door Standaard) volgt met een soortgelijke reeks waarin - nog meer dan in West legends - gepoogd wordt de mythologie rond western legendes wat te ontrafelen en een meer historisch kloppend verhaal te vertellen.
De reeks start onder de wat wijdlopige titel Het echte verhaal van de Far West met het échte verhaal van Jesse James

Tekenaar/inkleurder Chris Regnault (H.G. Wells De onzichtbare man) schrijft samen met Dobbs (H.G. Wells, Loki, Een paus in de geschiedenis) het levensverhaal van deze outlaw.
Het deed me heel erg denken aan de film The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford; het volgt vrijwel hetzelfde parcours om Jesse’s verhaal te vertellen.
Historicus Farid Ameur’s dossier licht één en ander nog wat nader toe.
Dit eerste deel van Het echte verhaal van De Far West is een toegankelijke western geworden, waaruit duidelijk wordt hoe geschiedenis werkt en waarom er van alles aankoekt rond een historische gebeurtenis of – persoon.
De mythe is steevast nét iets sappiger dan dat wat er werkelijk gebeurde...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!