Recensie Visa transit 1 t/m 3 HC door Nicolas de Crecy

Recensie Visa transit 1 t/m 3 HC door Nicolas de Crecy

 

Recensie Visa transit 1 t/m 3 HC
door Nicolas de Crecy

 

Visa transit is het verslag van een roadtrip die stripmaker Nicolas de Crécy rond zijn twintigste maakte met zijn neef Guy.
Een heel avontuur, want ze reden met een roestbak die ze bij tante in de tuin aantroffen van Frankrijk naar de Middellandse zeekust van Turkije!
De wagen houdt zich – zeker gezien haar leeftijd – erg goed, maar op zo'n lange reis zijn panne en bijna-ongelukken haast niet uit te sluiten.
Toch brengen Guy & Nicolas het er heelhuids vanaf, al openbaart zich tijdens de reis wel een ziekte die Nicolas de rest van zijn leven zal teisteren...

De Crécy beschrijft niet alleen wat de jongens onderweg allemaal meemaken en zien, maar geeft ook het proces dat zich in Nicolas' hoofd afspeelt weer. Het tweetal wordt veelvuldig geplaagd door een dichter op een motor die zo'n beetje fungeert als Nicolas' geweten.
Het geeft de strip een apart sfeertje en net dat beetje meer, al is het niet altijd even goed te volgen wat De Crécy en nou precíes mee bedoelt.


In het derde deel laat de schrijver het verhaal van de autorit wat los en vertelt hij ook over reizen die hij in z'n latere leven maakte. Bovendien gaat hij verder in op de rugpijnen die hem gedurende de roadtrip parten begonnen te spelen. Dat geeft de strip meer diepgang.
De Crécy's wat krasserige manier van tekenen en zijn losse ecoline-inkleuring is heel expressief en hij weet Nicolas' rugpijn grafisch heel goed te vatten.

De Crécy neemt uitgebreid de tijd voor zijn verhaal.
Na de kalme gang die het tweetal drie albums lang dwars door Europa, over de Bosporus en door Turkije voerde moet het tempo aan het eind noodgedwongen dan toch ineens een flink stuk omhoog om de eindstreep te halen.
Dat geeft hetzelfde gevoel als je wanneer je na een ontspannen vakantie, vol goede voornemens iets van de vakantiekalmte te bewaren, terugkeert in de jachtige wereld van alle dag.
Na één dag op het werk is de vakantiesfeer al weer helemaal vergeten...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!