Recensie Napoleon HC 1 Toulon door Andre Osi & Folchard HC 1 De drenkeling door Johan Neefjes & Marc de Lobie

Recensie Napoleon HC 1 Toulon door Andre Osi & Folchard HC 1 De drenkeling door Johan Neefjes & Marc de Lobie

 

Recensie Napoleon HC 1 Toulon door Andre Osi
& Folchard HC 1 De drenkeling door Johan Neefjes & Marc de Lobie

 

Folchard is een vlot getekende en fraai ingekleurde historische strip van eigen bodem.
De Nederlandse striptekenaar Johan Neefjes was mij nog niet eerder opgevallen, al is Folchard niet zijn eerste stripalbum. Hij tekende eerder mee aan de superheldenstripbundel 9Tails en maakte onder eigen naam een aantal Japans uitziende albums.
Folchard wordt geschreven door Marc de Lobie, die tevens de uitgever van het album is.

De drenkeling
speelt zich af in Nederland, ten tijde van de Vikinginvasies.
Als tijdens een storm een drakkar vergaat voor de kust van Walcheren spoelt een jonge drenkeling, meer dood dan levend, aan. Hij wordt er weer bovenop geholpen door een stel monniken en hoewel graaf Eggehart zijn bedenkingen heeft laat hij Folchard opleiden tot soldaat.
Hij blijkt een natuurtalent en dat zal goed van pas komen als hij – niet lang daarna – zijn nieuwe vaderland moet verdedigen tegen zijn oude soortgenoten...
Het verhaal van De Lobie is heel lezenswaardig en laagdrempelig, gericht op een jonger publiek, hoewel de schrijver en de tekenaar het buitensporige geweld waar de Vikingen om bekend staan zeker niet uit de weg gaan.
Neefjes' tekenwerk is zwierig en zijn inkleuring heel stemmig.
Hij is vooral goed in het weergeven van de gevechten en met name die stripplaten zijn heel dynamisch van opzet.
Er zijn niet heel erg veel historische strips van Nederlandse bodem die zich bovendien óp die bodem afspelen. Folchard is dus een welkome aanvulling...

Een stuk houteriger getekend is het eerste deel van een nieuwe Napoleon-strip die simpelweg Napoleon heet.
André Osi neemt zowel het verhaal als de tekeningen voor zijn rekening en het is meteen duidelijk dat hij eerder een tekenende schrijver is dan een schrijvende tekenaar. Zijn tekenwerk doet wat denken aan oude(re) historische strips zoals we die kennen uit de collectie Verhalen en Legenden, Oom Wim's van mindere tekengoden en de Levensschetsen van Buth die uitgeverij Bonte een paar jaar geleden bundelde: Niet virtuoos getekend, maar wel helder en duidelijk.
Als schrijver brengt hij het er beter vanaf: in dit eerste deel Toulon vertelt hij over Bonaparte's leven van zijn geboorte in 1769 tot het moment dat hij met het Franse leger Toulon inneemt in 1793.
Osi gebruikt veel verklarende tekstblokken, die zijn pagina's wat statisch maken, maar als je van geschiedenis houdt kom je bij hem zeker aan je trekken.
Er verschenen al veel strips over Napoleon, maar als je op dit eerste deel mag afgaan kon André Osi's reeks wel eens de meest leesbare zijn!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!