Recensie Ring circus integraal HC door Cyril Pedrosa & David Chauvel

Recensie Ring circus integraal HC door Cyril Pedrosa & David Chauvel

 

Recensie Ring circus integraal HC
door Cyril Pedrosa & David Chauvel

 

Cyril Pedrosa is de auteur van topstrips als Vier jaargetijden, Portugal en Eenzame harten. Zijn jongste – in het Nederlands vertaalde  album is een integrale editie van Ring circus, zijn debuutstrip waarvan niet eerder delen in onze taal verschenen.
Verwacht dus niet de kwaliteit van Pedrosa's topwerk, want geen auteur is vanuit het niets ineens zo'n volwassen stripmaker geworden zoals Pedrosa zich in zijn beste werk toont.
Ring circus is tevens het debuut van stripschrijver David Chauvel (Arthur, Cosa nostra, Wollodrin) en beide heren brengen het er – zeker voor een eersteling – verrassend goed vanaf!

Het eerste van de vier albums begint als het circus de stad binnenkomt.
Het valt samen met het ontslag van Jerold, die er door kledingmagazijneigenaar Kentrick uitgesmeten wordt. Pedrosa zet meteen de toon door het verhitte ontslaggesprek visueel te laten voeren door een straathond en een uit het circus ontsnapte kameel (zie afbeelding). Knap werk voor een debutant.
Als Jerold direct na zijn ontslag de kameel weet te vangen komt hij in contact met de circusmensen. Omdat hij niets meer te verliezen heeft besluit hij zich – samen met zijn vriend en gesjeesd medisch student Anthonin – bij hen aan te sluiten.

Het intrige van Ring circus wordt gevormd door het geheimzinnige verleden van Blanche, die een paardendressuuract heeft in het circus.
Jerold wordt terstond verliefd op haar, maar het kost enig aandringen voor Blanche ingaat op zijn avances en ondanks hun geluk zal haar triestheid haar nooit geheel verlaten...

Ring circus toont aan dat Chauvel een inventief en onderhoudend verhaal met de nodige diepgang kan vertellen, maar bovenal hoe Pedrosa zich razendsnel ontwikkelt als tekenaar. Het eerste deel is nog heel charmant naïef – bijna Frommeltje & Viola-achtig – getekend, aan het eind van de rit ziet het er allemaal heel anders en veel gelikter uit.
Het was van meet af aan duidelijk dat Pedrosa veel in zijn mars had!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!