Recensie A fake story HC door Jean-Denis Pendanx & Laurent Galandon naar Douglas Burroughs

Recensie A fake story HC door Jean-Denis Pendanx & Laurent Galandon naar Douglas Burroughs

 

Recensie A fake story HC
door Jean-Denis Pendanx & Laurent Galandon
naar Douglas Burroughs

 

Orson Welles zond in 1938 het hoorspel War of the worlds uit.
Een fictief verhaal (van H.G. Wells) over een invasie van kwaadaardige marsmannetjes... gebracht als een nieuwsuitzending.
Er ging een golf van angst door Amerika: Het was zó goed gebracht dat veel mensen dachten dat het écht was!
Laurent Galandon vertrekt vanaf dit punt om zijn verhaal te vertellen, A fake story 'naar een roman van Douglas Burroughs'.
Interessant idee om een beroemd verháál te gebruiken als inspiratiebron voor een verhaal!
Wat maakt Galandon ervan?
Het radiostation dat het hoorspel uitzond is bang voor schadeclaims. Een inwoner van het plaatsje Heathcote schoot zijn zoon, neer, zijn vrouw dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf om niet in handen te vallen van het buitenaardse invasieleger!
Het radiostation stuurt voormalig journalist Burroughs op onderzoek uit om te zien of de schuld niet op iets anders afgewenteld kan worden...

Aanvankelijk lijkt de zaak inderdaad af te schrijven als (zelf)moord ten gevolge van door het hoorspel veroorzaakte paniek, maar Burroughs twijfelt en samen met de ambitieuze Aretha – een jonge journaliste die popelt om met een scoop het benauwde dorpje te kunnen ontvluchten – ontdekt hij dat het toch nét even wat anders zit.

Jean-Denis Pendanx (Svoboda!, Jéronimus) schildert het verhaal in stemmige tinten waardoor de lezer echt het gevoel krijgt in de jaren dertig beland te zijn. Het verhaal is verrassend en heeft aanzienlijk meer diepgang dan je van een verhaal over marsmannetjes zou verwachten!
De titel A fake story verwijst natuurlijk naar de radiouitzending van Welles, maar zou ook zomaar iets kunnen zeggen over dit boek zélf...
Want die Douglas Burroughs en zijn zogenaamde roman lijken mij behoorlijk 'fake'.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!