Recensie Blacksad 6 De maskers vallen Eerste deel door Juanjo Guarnido & Juan Diaz Canales

Recensie Blacksad 6 De maskers vallen Eerste deel door Juanjo Guarnido & Juan Diaz Canales

 

Recensie Blacksad 6 De maskers vallen Eerste deel
door Juanjo Guarnido & Juan Diaz Canales

 

Het heeft even geduurd, maar Guarnido en Canalis zijn terug met een nieuwe Blacksad. Het eerste deel van een tweeluik en dat betekent twéé dingen: Er zit op z'n minst nóg een album aan te komen, en met een beetje mazzel vertellen de heren een doorwrocht verhaal.
Anders heb je geen twéé albums nodig, toch?

Op het eerste gezicht is Blacksad gewoon een detectivestrip met dieren in de hoofdrol. Maar daar hadden we Inspecteur Canardo al voor...
Het verschil is dat Canardo eigenlijk een parodie op het detectivegenre is. Blacksad is geen zeker geen parodie en de plotjes van Juan Diaz Canalis graven dieper, zo speelt de politiek een grote rol in zijn verhalen.
Tekenaar Juanjo Guarnido is werkelijk heel goed in het tekenen van dieren en geeft ze – net als Canardo's Sokal dat overigens deed – héél veel karakter mee.
Het voordeel van díeren in plaats van mensen is dat de tekenaar gebruik kan maken van het imago van een bepaald dier om het karakter van die persoon te benadrukken: Een kat is sluw, vandaar dat hoofdrolspeler John Blacksad een kat is. De voorman van de metrowerkzaamheden is natuurlijk een mol en Solomon, de ambtenaar van publieke werken die misbruik maakt van zijn macht, is een adelaar.

De maskers vallen – Eerste deel is een lekker breed opgezette strip geworden, er is spanning, drama, humor en dit deel maakt nieuwsgierig naar het vervolg.
En dat tekenwerk... je kunt blíjven kijken naar de beesten van Guarnido!
Canales vertelt vlot en boeiend. Er speelt veel, maar nergens laat hij de lezer ronddolen in zijn verhaal. Bovendien is er naast actie en intrige ook ruimte voor gevoel in zijn verhaal.
Waar veel van de grote, goed verkopende series me beginnen te vervelen blijft Blacksad me boeien.
De strip staat zowel commercieel áls artistiek aan de top.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!