Recensie Zij schreven geschiedenis 14 Lincoln & 15 Churchill deel 1 door diverse auteurs

Recensie Zij schreven geschiedenis 14 Lincoln & 15 Churchill deel 1 door diverse auteurs

 

Recensie Zij schreven geschiedenis
14 Lincoln &
15 Churchill deel 1
door diverse auteurs

 

Zij schreven geschiedenis, je kunt het overdrachtelijk en letterlijk opvatten: Zijn 'zij' de grote mannen en vrouwen waar deze strips over gaan, of zijn het de stripmákers die hun belevenissen op schrift stellen?
Beide natuurlijk, maar toch is juist dat schrijven de makke van deze reeks.

Ik heb ze (nog) niet allemaal gelezen, maar er zaten een paar bijzonder taaie afleveringen in deze reeks, terwijl de levens die beschreven worden toch boeiend genoeg zouden moeten zijn. Je schrijft over de groten der aarde – namen die vrijwel íedereen kent – en dan nog zit de lezer met vraagtekens boven het hoofd...

De recentste twee delen gaan over Lincoln en Churchill, twee politici.
Dat hùn afleveringen wat saai en taai konden worden was te verwachten, maar dat valt dan weer enorm mee! Natuurlijk wordt er veel gepraat in deze twee albums, dat is tenslotte wat een politicus voor zijn brood doet, maar de albums lezen vlot en je steekt er wat van op.
Een goede graadmeter bij historische strips: als ik na het lezen van het album zin heb om me wat meer te gaan verdiepen in de hoofdpersoon, dan was het een geslaagd album.
Dat had ik zowel bij Lincoln als bij Churchill.

Lincoln's deel speelt zich grotendeels af in de trein naar Gettysburg, waar Lincoln zijn beroemdst geworden rede zou houden. Vanuit die raamvertelling blikken de auteurs terug op Lincolns jeugd en zijn maatschappelijke carrière. Hij had het niet makkelijk als de president die zijn land door een burgeroorlog moest loodsen...
Churchill's roem werd ook al gevestigd in een oorlog: de Tweede Wereldoorlog.
Churchill was al op leeftijd en had er al een flinke carrière opzitten toen hij minister van oorlog van het Verenigd Koninkrijk werd. Een loopbaan met pieken, maar ook met dalen, zoals in dit album duidelijk wordt.


Hij is vooral bekend als de gezette sigarenrokende man die beweerde oud geworden te zijn door zich aan één strenge regel te houden: 'No sports!' Toch was hij in zijn jeugd heel actief en reisde hij als militair en oorlogscorrespondent de halve wereld over. Dat gedeelte van zijn leven wordt zeker aangestipt in het eerste deel van de twee die Churchill toebemeten krijgt (deel twee zal gaan over de oorlogsjaren van WOII) ik had echter die avontuurlijke jeugd graag nog wat uitgebreider aan bod zien komen.
Maar goed, Churchill's karakter komt goed uit de verf en ook dat hij vooral háást had.
Zijn vader stierf vroeg en Winston was bang dat hij niet genoeg tijd zou krijgen om zijn eigen naam te vestigen. Nou, tijd kreeg hij voldoende (hij werd 90 jaar oud) maar had die ook nodig, want geen politieke carrière was zo tumultueus als de zijne...

Zij schreven geschiedenis...
Dat is blijkbaar nog niet zo eenvoudig.
Maar dat hebben ze bij deze twee delen dan toch vrij goed gedaan!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!