Recensie Soames & Co 1 De vlucht van de condor door Anco Dijkman & Jacques Post

Recensie Soames & Co 1 De vlucht van de condor door Anco Dijkman & Jacques Post

 

Recensie Soames & Co 1 De vlucht van de condor
door Anco Dijkman & Jacques Post

 

Jacques Post won in 2019 een stripschapspenning voor zijn scenario van De meimoorden. De strip is een bewerking van een oorlogsboek dat hij in 1984 schreef en het album werd getekend door Eric Heuvel.
Tweeëneenhalf jaar later ligt er een nieuwe oorlogsstrip van Jacques Post in de stripwinkel: De vlucht van de Condor een avontuur van Soames & Co.
Op zich niets bijzonders dat een auteur probeert in het verleden behaalde successen voort te zetten met een vervolg, maar hier is iets anders aan de hand: De vlucht van de Condor is namelijk al vrij oud.

Tekenaar Anko Dijkman begon eraan in 1988 en het werd uiteindelijk in 1995 voorgepubliceerd in de Sjosji. Wie precies wil weten hoe de vork aan de steel zit doet er goed aan om de (beperkte) harde kaft editie van dit album aan te schaffen; daar zit een los bijgevoegd dossiertje bij met de ontstaansgeschiedenis.
De vlucht van de condor is Dijkman's debuutalbum – al is het behoorlijk vertraagd – maar ziet er voor een eersteling zeker niet slecht uit. Dijkman heeft er flink aan geschaafd en hertekend, maar moest uiteindelijk concluderen dat striptekenen toch niets voor hem was.
Jammer, want hij had er wel aanleg voor! Niet veel beginnende striptekenaars kunnen zowel close-ups als grote straatscènes aan en Dijkman heeft (had!) een lekker los stijltje.
In 1995 las ik de Sjosji niet (meer), maar ik had er zeker plezier aan Soames & Co beleefd als ik het toen onder ogen had gekregen.
Het verhaal is trouwens ook prima overeind gebleven en hoeft zich als oudere broer van De meimoorden zeker niet te schamen, al zijn de karakters van de hoofdrolspelers hier niet zo goed ontwikkeld als in het prijswinnende album.
Leuk dat uitgeverij Reboot deze strip aan de vergetelheid heeft weten te ontrukken!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!