Recensie Coccobill en Co HC door Benito Jacovitti

 Recensie Coccobill en Co HC door Benito Jacovitti

 

Recensie Coccobill en Co HC
door Benito Jacovitti

 

Daar is hij dan! Jacovitti's Coccobill is terug. Dát werd tijd, zeg!
Uitgeverij Hum – die ook het weerzien met Tex Willer en Philemon bewerkstelligde – heeft besloten de mafste cowboy die ooit op strippagina's rondbanjerde te herintroduceren in de stripwinkel.
Uit het dossiertje blijkt dat alle Coccobill-verhalen destijds wel degelijk in het Nederlands vertaald raakten (verschenen in vier albums, de rest in Pep). Let wel... alle Coccobill-verhalen uit Jacovitti's gouden periode... De man was daarvoor al járen bezig, maar bereikte de toppen van zijn kunnen begin jaren zeventig. Van de onvertaald gebleven oudere Coccobill-verhalen heeft Hum Ugh-ugh Coccobill gekozen omdat 't het beste zou aansluiten bij de in Nederland gekende verhalen.
Leuk natuurlijk, maar van mij hadden ze ook de Pep-verhalen die nooit een album haalden mogen bundelen.
Veel nieuws is er – zoals te verwachten was – in Ugh-Ugh niet onder de zon. Het tekenwerk wijkt inderdaad lichtjes af van wat we hier te lande kennen, maar alle verhaalelementen zullen de lezer bekend voorkomen. Zelfs de 'regenboog'broers zijn van de partij!
Inhoudelijk schreef ik al eerder over het werk van Jacovitti (zie hier).  Dat ga ik hier niet herhalen.
Laat ik het kort samenvatten: het is één al gekkigheid wat de klok slaat, maar Jacovitti vertelt stiekem toch wel een logisch verhaaltje met een bevredigend (doch overbekend) eind.
Veel parodieën zijn zouteloos of plat, maar Coccobill is naast een leuke parodie op de western ook gewoon een leuke strip om te lezen... en om je over te verbazen! Dat tekenwerk blijft de sterkste troef en soms geloof je gewoon bijna niet wat je ziet: In dit verhaal slaagt Jacovitti er in massa's totaal onzinnige tegelwijsheden tussen de plaatjes te proppen. Waarom?
Weet u het, weet ik 't.
Totaal absurd, maar wel vermakelijk.

De 'en Co' in de titel worden gevormd door een hele stoet figuren uit andere strips van Jacovitti, waarvan sommigen de pagina's van Pep incidenteel haalden. Jak Mandolino, Kippenoog, Zorrykid en Inspecteur Katteklop vullen met hun korte avonturen de rest van het album, waarin ook nog een wat ongemakkelijk ogende duostrip met Tex Willer is opgenomen.
Welkom terug Jacovitti!
Hopelijk blijft het niet bij dit ene album...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!