Recensie Vrije Vlucht HC In de schaduwen boek 1 door Vincent Mallie & Hubert

Recensie Vrije Vlucht HC In de schaduwen boek 1 door Vincent Mallie & Hubert

 

Recensie Vrije Vlucht HC In de schaduwen boek 1
door Vincent Mallie & Hubert

 

Tekenaar Vincent Mallié ken je misschien van Loisel's De grote dode.
Hij tekende ook het zevende en achtste deel van de reeks Op zoek naar de tijdvogel en publiceerde bij uitgeverij Talent de reeksen Hong Kong triad en De Aquanauten.
Zijn tekenwerk is erg fraai en de fantasy-strip is hem op het lijf geschreven. Mallié is goed met sfeer en kan zowel lieflijke taferelen met velden vol uitbundig bloeiende bloemen als een door monsters volledig bedorven omgeving aan. Met In de schaduwen, waarin de sfeer van de één op de andere pagina compleet kan omslaan, bewijst hij dat opnieuw.
Het verhaal is van Hubert (Boulard), die vorig jaar op 39-jarige leeftijd overleed.
Hubert heeft in Frankrijk veel strips gepubliceerd, maar is in het Nederlands nauwelijks vertaald geraakt: Beeldschoon bij Hum; De alchimist bij Toog en het prachtige Had meneer nog iets gewenst? bij Blloan zijn de enige strips die ik van hem ken.

In de schaduwen begint als een sprookje (er moet een prinses gered worden), maar verandert langzaam in een fantasy-strip. De prinses wil namelijk helemaal niet gered worden en de in sprookjes vaak duidelijke scheidslijnen tussen goed en kwaad vervagen met de pagina.
Ridder Azhur wordt door de complexe verhoudingen tussen de prinses en haar ouders meegesleurd in een goed verteld en origineel verhaal. Een held tegen wil en dank, die eigenlijk alleen maar wat eerherstel wil en ingezet wordt voor hogere doelen, die hem boven de pet gaan.

In de schaduwen is nog maar het eerste deel, maar het begint veelbelovend.
Ik ben benieuwd naar de volgende delen.
...Wel een beetje raar is dat het verschijnt in de collectie Vrije Vlucht, waar een fantasy-strip als deze mijns inziens niet in thuishoort en waar een fantasy-liefhebber het niet direct verwachten zal.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!