Recensie Lucky Luke Oneshot 5 Lekker smeuig door Ralf Konig naar Morris

Recensie Lucky Luke Oneshot 5 Lekker smeuig door Ralf Konig naar Morris

 

Recensie Lucky Luke Oneshot 5 Lekker smeuïg
door Ralf König (naar Morris)

 

Fransen zijn een beetje gewend om de blik niet over de landsgrenzen te richten.
Waarom zouden ze: Frankrijk is het beste land ter wereld!
...Vinden ze daar in ieder geval. La douce France.
Een wat arrogante houding, maar ze houden er wel de wereldwijde invloed van Amerika een beetje mee op een afstand en behouden er de eigen cultuur mee.
Zouden wij Nederlanders ook wat meer moeten doen...
Wat de strips betreft zaten de Franse grenzen in het verleden altijd pótdicht. Denk maar niet dat ze een Nederlander, een Duitser of een zelfs maar een Vlaming gingen vragen voor een Franse topstrip.
Maar daar is toch de laatste tijd wat verandering in gekomen: Aimée de Jongh werkte samen met Zidrou; Paul Teng tekent Tristan en Klaagzang van de verloren gewesten; Peter van Dongen en Teun Berserik doen Blake & Mortimer en Hanco Kolk maakte een Robbedoes.
Ook voor onze Oosterburen begint het te komen: Flix maakte een Robbedoes en Lekker smeuïg is al de twééde Lucky Luke oneshot die door een Duitser getekend en geschreven is...

Lekker smeuïg is gemaakt door Ralf König en dat weet de stripliefhebber wel zo'n beetje wat hij krijgt: een grappige strip over homosexuelen. Dat zal een aantal Lucky Luke-liefhebbers te ver gaan.
Trouwens.... hoe zit het eigenlijk met Lucky Luke?
Als ouderwetse stripheld – hij is 70! – is hij zo goed als geslachtsloos. Sex kwam er zeventig jaar geleden nog niet aan te pas in jeugdbladen. We zagen hem eigenlijk nog nooit met een vróuw, al werd hij, andersom, in de vorige Lucky Luke Oneshot Wanted wél aanbeden door een groepje dames.
Ik bedóel maar, voor hetzelfde geld is Lucky zélf van de herenliefde...
Maar Ralf König houdt zich in en maakt Lucky enkel supertolerant tegenover mensen die anders geaard zijn.

Sinds Brokeback mountain – waar in dit album natuurlijk naar verwezen wordt – zijn we een beetje gewend aan het beeld van een homosexuele cowboy, maar toch is dit een vreemd experiment.
Ralf's tekeningen zijn lollig en staan vol met dom uit hun ogen kijkende types. Het lijken simpele tekeningetjes, maar ze zijn wel erg effectief.
Lekker smeuïg is vooral een eerbetoon aan Lucky Luke en Morris. Het is duidelijk dat König erg van Lucky Luke houdt. In dit album is Luke een held en een bekendheid wiens strips in het Wilde westen als warme broodjes over de toonbank gaan. Handtekeningjagende stripverzamelaars worden terloops op de hak genomen. Dat aspect van het album komt wat geforceerd over.
Het verhaal heeft trouwens niet veel om het lijf maar bevat wel een aantal leuke grappen.
Een kolderiek uitstapje dat – eerlijk is eerlijk – wel erg goed verteld wordt.
Prijzenswaardig dat de Fransen eens in de rest van Europa zijn gaan rondneuzen naar talent en best gedurfd dat ze juist een expliciete stripmaker als König uitkozen.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!