Recensie Dragonders van de grens 1 HC De Santa Fe trail door Ivan Gil & Gregorio Muro Harriet

Recensie Dragonders van de grens 1 HC De Santa Fe trail door Ivan Gil & Gregorio Muro Harriet

 

Recensie Dragonders van de grens 1 HC De Santa Fe trail
door Ivan Gil & Gregorio Muro Harriet

 

Westerns zijn er gelukkig weer zat te koop op de huidige stripmarkt.
De meesten zijn ook nog eens van vrij goede kwaliteit, of ben ik bevooroordeeld? Wel dreigt met zo'n groot aanbod het gevaar van herkenning. Een thema dat al eerder aangepakt werd; een oplossing die we al vaker tegen zijn gekomen; alwéér een revolverheld die wraak wil... Hoewel er veel creativiteit is onder de tekstschrijvers valt het gebruik van clichés niet te voorkomen.
Tenzij je buiten de gebaande paden denkt en bijvoorbeeld van je held geen cowboy of indiaan maakt, maar een Chinees! Zoals Legendre en Taduc dat deden met Chinaman.
Ivan Gil en Gregorio Muro Harriet doen iets soortgelijks en proberen het met... Spanjaarden.
Logisch! Die hebben er een behoorlijke tijd de dienst uitgemaakt... Het is verfrissend om eens 'cowboys' met een lederen tenue en hoofddeksels te zien die we eigenlijk alleen kennen van Zorro's sergeant Garcia.

In De Santa Fe trail, het eerste deel van Dragonders van de grens, doen de Spanjaarden wat zovele cowboys voor hen deden: een konvooi begeleiden. Ook de ontvoering van een blanke dame door de Indianen is niet geheel onbekend. Of het feit dat een jonge heethoofd alles op alles zet om haar te redden. Maar door de setting ziet het er allemaal nèt effe anders uit. En dat werkt verfrissend.
Harriet vertelt bovendien goed en Gil tekent fijne, gedetailleerde platen met veel landschappelijk schoon.
Leuke aanwinst voor het Wilde Westen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!