Recensie De man die Chris Kyle doodde HC 1 & 2 door Bruno & Nury

Recensie De man die Chris Kyle doodde HC 1 & 2 door Bruno & Nury

 

Recensie De man die Chris Kyle doodde HC 1 & 2
door Bruno & Nury

 

Brüno en Nury, je kent ze misschien van Tyler Cross en Atar Gull, Brüno bracht met Pothier onlangs nog het western-tweeluik Junk op de markt.
Allemaal topstrips. Je moet wel even door de ogenschijnlijke eenvoud van Brüno's tekeningen heenkijken, maar wie daartoe bereid is wordt beloond. Harde en sterke verhaallijnen en – ja tóch – erg goed tekenwerk.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister!

Hun jongste tweeluik De man die Chris Kyle doodde is een op waarheid berustend verhaal over een verwarde man die een Amerikaanse legende doodschoot. Zo maar.
Kyle was een sniper, misschien wel de beste en grootste die er ooit was. Zijn moordenaar is een zielige, geflipte, wiet rokende veteraan.
Waarom schoot Eddie Ray Routh Kyle dood?
Daarop probeert De man die Chris Kyle doodde antwoord te geven.
De man die Chris Kyle vermoordde is visueel niet het meest aantrekkelijk werk dat de heren uitbrachten: De documentaire-achtige insteek die ze kozen levert veel repeterende plaatjes op met pratende hoofden, maar ook een boeiend verhaal over hoe een moordenaar – een sniper ís een moordenaar of zie ik dat verkeerd? – een nationale held kon worden.

Pittige kost. Het wapenbeleid van de Verenigde Staten blijft een heftig discussiepunt.
Juist door de docu-achtige benadering waarbij alle betrokkenen aan het woord komen is het aan de lezer zijn eigen oordeel vormen over deze zaak.
Natuurlijk is wat Eddie deed fout, maar hoe sympathiek zijn Chris Kyle en zijn rouwende weduwe zèlf eigenlijk?
Controversieel tweeluik dat je aan het denken zet...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!