Recensie 11 September 2001 De dag dat de wereld kantelde HC door Baptiste Bouthier & Heloise Chochois

Recensie 11 September 2001 De dag dat de wereld kantelde HC door Baptiste Bouthier & Heloise Chochois

 

Recensie 11 September 2001 De dag dat de wereld kantelde HC
door Baptiste Bouthier & Heloise Chochois

 

Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat zóveel indruk maakt dat vrijwel iedereen die het meemaakte later nog precies weet wáár hij of zij was toen het nieuws bekend werd gemaakt. In mijn jonge jaren hoorde ik vaak de vraag: 'Waar was jij toen Kennedy werd vermoord?'
Die was voor een andere generatie, want ik was nog niet eens in de planning toen dat gebeurde.
9-11 Was ook zo'n moment. Ik weet nog waar ik het hoorde en wat er door me heen ging. Dat geldt – denk ik – voor iedereen die in 2001 volwassen was.
Juliette was dertien...

Baptiste Bouthier en Héloïse Chochois hebben van deze strip een mengeling van feiten en gevoelens gemaakt: Juliette, de hoofdpersoon van 11 September 2001 De dag dat de wereld kantelde, reist twintig jaar na dato met het vliegtuig naar Amerika om haar zus te bezoeken en geeft antwoord op de vraag: Waar was ik toen er zich een vliegtuig in de Twin tower boorde?
Héloïse Chochois hanteert een heldere en eenvoudige tekenstijl die de duidelijkheid ten goede komt. Baptiste Bouthier weet het toch tamelijk complexe verhaal ook heel overzichtelijk te vertellen.
Hij brengt een afgewogen mix van persoonlijke verhalen en keiharde feiten. Veel daarvan zal iedereen die op die dag aan de TV gekluisterd was zich nog herinneren, maar er staan ook opvallende dingen in het album die mij onbekend waren. Bijvoorbeeld dat vrijwilligers zich massaal aanboden bij de ziekenhuizen om het verplegend personeel te helpen de gewonden te verzorgen.
...Maar die wáren er niet! Men was er – op een enkele uitzondering na – met licht letsel afgekomen... óf had het met het leven moeten bekopen.
Creepy.

Het was afgelopen week twintig jaar geleden dat terroristen de grootste aanslag ooit op Amerika uitvoerden.
Aanslagen die cynisch genoeg gepleegd werden op 9-11, het alarmnummer van de Verenigde Staten.
Een terreurdaad waarbij een welvaartsymbool (een lijnvliegtuig) gebruikt werd als dodelijk wapen.
Nee, we waren het nog niet vergeten en we weten allemaal wat we dachten toen we het hoorden...
Maar toch goed om er aan de hand van dit stripverhaal weer even bij stil te staan.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!