Recensie Operatie Market Garden September 1944 HC door Antonio Gil & Het waterwapen Een historisch stripverhaal HC door Fred de Heij & Ad Maas

Recensie Operatie Market Garden September 1944 HC door Antonio Gil & Het waterwapen Een historisch stripverhaal HC door Fred de Heij & Ad Maas

 

Recensie Operatie Market Garden
September 1944 HC door Antonio Gil &
Het waterwapen Een historisch stripverhaal HC
door Fred de Heij & Ad Maas

 

Twee strips over de Nederlandse krijgsgeschiedenis, al liggen de oorlogen die er in afgebeeld worden wel enige jaren uit elkaar.
Het waterwapen gaat over de Oude Hollandse waterlinie in het rampjaar 1672; Operatie Market Garden speelt ruim 270 jaar later ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.


Operatie Market Garden vond plaats op Nederlandse bodem, maar was een internationale aangelegenheid. Er namen naast de Duitse boosdoeners onder andere ook Canadezen, Polen, Engelsen en Amerikanen aan deel. Tekenaar/schrijver Antinio Gil voegt nog een nationaliteit aan de mix toe: hij is Spaans!
Operatie Market Garden was een zeer ingewikkelde operatie, die dan ook mislukte.
Hoofddoel van de geallieerden was om bruggen over de Rijn intact op de Duitsers te veroveren.
In ieder geval één van die bruggen lag te ver weg, zoals iedereen weet die ook maar een beetje interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog.
Gil weet de vele elementen die het verhaal van Market Garden noodgedwongen omvat vrij helder tot één verhaal te smeden. Hij voert een paar gefingeerde figuren op, met name de spion John Hewson en de fluitist van Arnhem, om een persoonlijk tintje aan het verhaal te geven. Werkt goed en zorgt voor wat menselijke interactie. Want het gevaar van dit soort documentaire-strips is dat je het meer vertelt met de 'voice-overs' in balkjes bovenaan de tekeningen dan met de gebaren, gesprekken en handelingen van de personages.
Op het verhaal heb ik weinig aan te merken.
Het tekenwerk van Gil is echter niet best...

Dat is bij Fred de Heij beter voor elkaar, al moet je wel van zijn tekenstijl houden. Fred werkt erg snel. Ik vind dat z'n tekeningen ten goede komen, maar wie van glad tekenwerk houdt zal daar wellicht anders over denken.
De Heij maakte Het waterwapen in opdracht van Stichting Oude Hollandse waterlinie en het verhaal werd geschreven door Ad Maas, met wie De Heij eerder samenwerkte voor Ehrenfest.
Samen weten ze een heel goed historisch beeld te geven van wat de Oude Hollandse waterlinie nou precies was en waarvoor hij diende. En passant wordt nog even aangestipt waarom de gebroeders De Wit nou zo nodig afgeslacht moesten worden. Het heeft alles te maken met het rampjaar 1672, dat ik nog niet eerder zo helder uiteengezet zag.
Klein puntje van kritiek kan zijn dat het taalgebruik wat jolig is: Het komt wat drollig over zeventiende eeuwers 'Lekker die trufstekers' of 'Poeh, poeh, rustig aan zeg' te horen zeggen.

Ondanks de historische en nationale overeenkomsten toch twee heel verschillende albums, deze twee.
Operatie Market garden is een wat serieuzere historische strip, Het waterwapen vond ik leuker om te lezen...
Maar beiden zitten historisch gezien goed in elkaar.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!