Recensie De walvisbibliotheek HC door Judith Vanistendael & Zidrou

Recensie De walvisbibliotheek HC door Judith Vanistendael & Zidrou

 

Recensie De walvisbibliotheek HC
door Judith Vanistendael & Zidrou

 

Judith Vanistendael is een Belgische stripmaakster. Ze brak door met De maagd en de neger, dat gebaseerd was op een kort verhaal van haar vader, Geert Vanistendael.
Meteen bij dit debuut bleek dat Judith de moeilijke thema's niet uit de weg gaat. Dat gold nog meer voor Toen David zijn stem verloor, dat gaat over een man met terminale kanker.
Zware kost, maar prachtig verteld door Vanistendael.
Voor Mikel werkt ze samen met een scenarist aan een strip over terrorisme.

Voor De walvisbibliotheek werkt ze opnieuw samen met een scenarist, en nog wel met de grote Zidrou! Hoewel er in dit boek zeker sprake is van melancholie is het toch een veel lichter album geworden dan haar voorgaande strips.
Het verhaal gaat over een postbezorger op zee. Goede vondst, een postbezorger ter zee heeft namelijk geen grote machines nodig, maar kan zich gewoon per roeiboot verplaatsen. De strip krijgt er meteen een speciaal en vriendelijk sfeertje door.
Maar een roeibootje is kwetsbaar en het wordt op een dag omver gevaren door een enorme walvis.
De walvis biedt haar verontschuldigingen aan en brengt de postbezorger terug aan wal.
De postbesteller-ter-zee en de walvis sluiten vriendschap en op een dag laat ze de postbode zelfs toe in haar binnenste, waar zich een enorm uitgebreide bibliotheek bevindt...

Prachtig verhaal over het belang van verhalen, vol levenswijsheden en kleine geluksmomenten.
Zidrou doet waar hij zo goed in is: de lezer verrassen met een strip die weer héél anders is dan zijn voorafgaande en Van Istendael bewijst goed uit de voeten te kunnen met dit kinderboek voor volwassenen. Haar met brede penseelstreken geschilderde waterverftekeningen passen perfect bij het verhaal over de walvis wier glimlach de grootste bibliotheek van de zeven zeeën verbergt...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!