Recensie Chinaman integraal HC 1, 2 & 3 door Olivier Taduc & Serge Le Tendre

Recensie Chinaman integraal HC 1, 2 & 3 door Olivier Taduc & Serge Le Tendre 

 

Recensie Chinaman integraal HC 1, 2 & 3
door Olivier Taduc & Serge Le Tendre

 

Aanleiding voor het heruitgeven – in 3 bundels – van de stripreeks Chinaman was het verschijnen van De tijger ontwaakt, een Vrije Vlucht-album dat als epiloog aansluit bij de oorspronkelijk negen delen tellende reeks. Ik schrijf 'was' omdat De tijger ontwaakt zó goed ontvangen werd door stripminnend Nederland dat het album in een mum van tijd compleet uitverkocht raakte.
Wie er naast greep maar Chinaman niet kent hoeft niet te treuren. De reeks is prima te lezen zonder de epiloog, die immers pas ruim tien jaar later als toetje verscheen.

Chinaman is een western, met in de hoofdrol een oosterling. Chen Long Ahn komt rond 1850 in Amerika aan, hij is dan in dienst van Wu Fei.
Het eerste verhaal De berg van goud is meteen een klapper. Prachtige strip over hoe Chen het politieke spelletje dat zijn meester en andere machtige Chinezen spelen doorziet en zich losmaakt van de Chinese gemeenschap. Voortaan is Chen Long Ahn dood en zal hij door het leven gaan als John Chinaman.
In de volgende verhalen komen zo'n beetje alle thema's die je kent uit andere westerns voor: Chen begeleidt een karavaan door onrustig gebied; verdient de kost als trapper; werkt in de mijnbouw en probeert zelfs huisje-boompje-beestje uit. Eventjes maar.
Net als de poor lonesome cowboy heeft ook John Chinaman geen rust in z'n gat. Hij blijft nergens lang en duikt steeds op een andere plek op, waar zijn rechtvaardigheidsgevoel hem keer op keer belet zich afzijdig te houden. Of waar hij ingehaald wordt door zijn verleden, want de Chinese gemeenschap is hem niet vergeten en heeft hem evenmin vergeven.

Het tekenwerk van Olivier Taduc is zeer fraai. Een heel verzorgde lijn, gedetailleerde tekeningen, karaktervolle koppen en prachtige landschappen. Een heel actieve tekenaar is hij niet, buiten Chinaman kennen we hem in Nederland van Takuan, Witte klauw en een deeltje uit de XIII mystery-reeks: Jonathan Fly. En dat terwijl het toch al dertig jaar geleden is dat zijn eerste strip hier vertaald werd. Jammer, er mocht wel wat vaker een nieuw album van zijn hand in de stripwinkels liggen.
Zijn compaan Serge Le Tendre is niet heel veel productiever – Op zoek naar de tijdvogel is zijn belangrijkste wapenfeit.
Chinaman mag tot het beste werk van beide stripmakers gerekend worden en nu de reeks in drie integrale bundels is heruitgegeven staat niets een (hernieuwde) kennismaking met deze fijne strip meer in de weg.
Wacht echter niet te lang, want ook deze integrales verkopen bijzonder goed...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!