Recensie Marcel Pagnol HC Marius deel 1 & 2 door Sebastien Morice, Serge Scotto & Eric Stoffel & Donkere wolken boven Brest September 1937 HC door Damien Cuvillier, Bertrand Galic & Kris

Recensie Marcel Pagnol HC Marius deel 1 & 2 door Sebastien Morice, Serge Scotto & Eric Stoffel & Donkere wolken boven Brest September 1937 HC door Damien Cuvillier, Bertrand Galic & Kris

 

Recensie Marcel Pagnol HC Marius deel 1 & 2
door Sebastien Morice, Serge Scotto & Eric Stoffel +
Donkere wolken boven Brest September 1937 HC
door Damien Cuvillier, Bertrand Galic & Kris

 

De Marseille-trilogie van Marcel Pagnol begon als theaterstuk, werd een aantal malen verfilmd en verschijnt nu in stripalbum. Net als bij Marcel Pagnol's Jeugdherinneringen zal het een reeks binnen de Marcel Pagnol-serie gaan vormen.
Theaterbezoekers riepen in 1929 na afloop van de voorstelling Marius avond aan avond verontwaardigd dat het zó niet mocht aflopen! Pagnol schreef daarop de twee vervolgen Fanny en César.
Serge Scotto en Eric Stoffel bewerkten Marius tot een tweeluik (Fanny en César zullen ongetwijfeld volgen). Wie Marius deel 1 & 2 gelezen heeft kan zich de verontwaardiging van het theaterpubliek indenken: Marius is een verhaal dat schreeuwt om een vervolg, de situatie tussen de zoon van kroegbaas César en het schaaldierenverkoopstertje Fanny is allesbehalve bevredigend afgerond...
Het verhaal is eigenlijk simpel: Fanny is verliefd op Marius. Die ziet Fanny op zijn beurt ook wel zitten, maar er is iets dat hem tegenhoudt naar zijn gevoelens te handelen. In een poging Marius onder druk te zetten dreigt Fanny zich te verloven met de véél oudere Panisse.
De kracht van het verhaal zit 'm in de interactie tussen de verschillende figuren. Het gekibbel tussen de leden van het kaartclubje van César; de discussies tussen vader César en zoon Marius, de onderhandelingen tussen Fanny's moeder en Panisse en natuurlijk de gesprekken die Fanny voert met Marius. Het is allemaal heel grappig, luchtig en geloofwaardig. Scotto en Stoffel brengen Pagnol's figuren op overtuigende wijze opnieuw tot leven.

Sébastien Morice tekende al eerder Saga-albums als De post- en liefdebezorger, De soldaat en de negerin en Het eiland van de wroeging. Zijn gelikte tekenwerk oogt fraai en glad. Zijn inkleuring maakt het zonnige Marseillaanse sfeertje haast voelbaar voor de lezer.
Morice deed veel voorbereidend werk en dat is in de albums te zien. Hij maakte 3D-reconstructie op de computer om de locatie van de strip zo goed en gevarieerd mogelijk te kunnen tekenen. Het werpt z'n vruchten af: Marseille is – naast Marius, Fanny, Panisse en César – een echte hoofdrolspeler geworden in deze strip.

Op een heel andere manier geeft striptekenaar Damien Cuvillier een andere havenstad ook een grote rol in het stripalbum Donkere wolken boven Brest. Het verhaal is een bewerking van het boek Nuit franquiste sur Brest van Patrick Gourlay en speelt in september 1937, ten tijde van de Spaanse burgeroorlog.
Er vaart een Spaanse onderzeër de haven van Brest binnen.
Haar aankomst heeft de warme belangstelling van grote groepen bezoekers, allen met tegengestelde belangen. Zo hangt de spion X-10 in Brest rond en ligt er een commandogroep van de Franquisten onder leiding van Troncono op de loer, die weer tegengewerkt worden door linkse groeperingen van communisten en anarchisten.
De enorme cast is er een beetje teveel aan – het ontspannen lezen dreigt te ontaarden in hard werken en het is een uitdaging om alle personages uit elkaar te houden.
Er is echter één personage dat recht overeind blijft: Brest zélf!
Het wordt werkelijk prachtig in beeld gebracht door Cuvillier. Kijk bijvoorbeeld eens naar het hieronder afgebeelde havenzicht, waarvoor Cuvillier een donders lastig perspectief gebruikt, maar waarin toch alles klopt en dat een heel fraai sfeerbeeld van Brest geeft.
Zo staat het album vol prachtige plaatjes van Brest, haar haven en haar nachtleven.
Redenen om het album meermaals te lezen.
...Misschien dat het verhaal dan ook beter te doorgronden zal blijken...

 

(Hans Hartgers)

Recensie Marcel Pagnol HC Marius deel 1 & 2 door Sebastien Morice, Serge Scotto & Eric Stoffel & Donkere wolken boven Brest September 1937 HC door Damien Cuvillier, Bertrand Galic & Kris

Interesse? Koop het album hier!