Recensie Boris Vian HC 1 Ik zal spuwen op jullie graf door Rey Macutay, Rafael Ortiz, Scietronc & JDMorvan naar Vernon Sullivan

Recensie Boris Vian HC 1 Ik zal spuwen op jullie graf door Rey Macutay, Rafael Ortiz, Scietronc & JDMorvan naar Vernon Sullivan 

 

Recensie Boris Vian HC 1 Ik zal spuwen op jullie graf
door Rey Macutay, Rafael Ortiz, Scietronc & JDMorvan
naar Vernon Sullivan

 

Lee Anderson strijkt neer in Buckton, een vlek op de kaart van Amerika.
Hij neemt de dagelijkse leiding van de plaatselijke boekwinkel op zich en wacht af. Het is de lezer meteen duidelijk dat Lee óf ergens voor op de vlucht is of iets duisters van plan is...
Na een week of twee begint hij zich te vervelen en opent hij de jacht:
Hij heeft vrouwen nodig!
En die krijgt hij. De plaatselijke jongedames onderwerpen zich maar al te graag aan zijn charmes en het duurt niet lang of hij heeft een groepje sexlustige tieners om zich heen verzameld.
Maar Lee heeft zijn zinnen niet gezet op de scholieren van Buckton, hij mikt hoger... op de twee welgestelde zusjes Lou en Jean Asquith...

Ik zal spuwen op je graf is een harde misdaadstrip. Het is een bewerking van een boek dat Boris Vian midden jaren veertig schreef. De sex is vrij expliciet en het geweld zelfs anno 2021 nog schokkend.
Het verwondert dus niet dat Vian er in de jaren veertig grote problemen mee kreeg.
Vian had zelf wel door dat hij wat ver ging en hanteerde een pseudoniem: Vernon Sullivan.
Toen uit kwam dat hij wel degelijk de hand in het boek had gehad beweerde hij enkel de vertaler te zijn, maar hij ontkwam niet aan een proces. Boris gaf zich niet gewonnen, verdedigde zich en publiceerde nóg drie romans onder de naam Vernon Sullivan, die ook in stripvorm door Daedalus uitgegeven gaan worden.

Het tekenwerk van de stripbewerking ziet er verzorgd en tegelijk losjes uit. Nergens valt echt op dat er drie tekenaars – Rey Macutay, Rafael Ortiz en Scietronc – aan gewerkt hebben. De tekenaars weten het broeiïerige sfeertje van het verhaal perfect in tekeningen te vatten en ook de inkleuring van Hiroyuki Ooshima is zeer sfeervol.
JDMorvan (her)vertelt het verhaal van Lee Anderson vakkundig – daar valt niets op aan te merken.
Het enige 'probleem' is de clou van het verhaal: Die was in het boek – waarin de lezer zich zelf een beeld van de personen moet vormen – al vrij vergezocht. In een stripbewerking – waarin de personen door de tekenaar(s) van een uiterlijk voorzien moeten worden – kom je er eigenlijk niet mee weg.
Een probleem dat alleen voorkomen had kunnen worden door het verhaal níet te verstrippen. Of door het gehele gebeuren door de ogen van Lee weer te geven en hem zodoende zélf buiten beeld te houden.
Dat was een elegantere oplossing geweest, maar het zou de strip echter grafisch enorm beperkt hebben! Morvan en consorten konden niet om dit probleem heen en ze besloten het dan maar compleet te negeren. Dat gezegd hebbende: ze wisten van Ik zal spuwen op jullie graf ondanks dit plotprobleempje toch een interessant en onderhoudend stripalbum te maken!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!